Akademik Željko Reiner sudjelovao na Molitvenom doručku kod američkog predsjednika

Washington - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, sudjelovao je u četvrtak na tradicionalnome molitvenom doručku koji je predvodio predsjednik SAD-a Barack Obama. Na tom događaju, osim predsjednika Obame, sudjelovala je gotovo cijela američka vlada te više desetaka senatora i kongresmena kao i niz uglednika iz čitava svijeta, nekoliko premijera i predsjednika država te više ministara i predsjednika parlamenata raznih zemalja.  

U danima prije molitvenog doručka akademik Reiner posjetio je američki Kongres, gdje je održao veći broj sastanaka i razgovora s najznačajnijim senatorima i članovima Kongresa te drugim uglednim američkim političarima i državnicima. Tako se među ostalim susreo s Nancy Pelosi, prvom ženom predsjednicom američkog Kongresa, i to u dva mandata, a sada vođom Demokratske stranke u Kongresu. Akademik Reiner sastanke je održao i s republikanskim kongresmenima Robertom B. Aderholtom, predsjednikom Pododbora za domovinsku sigurnost i članom Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, te Frankom Wolfom, političarem s najdužom karijerom u američkom Kongresu (član uzastopce 31 godinu) i supredsjedateljem Odbora za ljudska prava. Nadalje se akademik Reiner u Kongresu susreo i s obama supredsjedateljima Odbora za odnose s Hrvatskom -  demokratskom zastupnicom Janice Hahn i republikanskim zastupnikom Davidom Joyceom te s republikanskim senatorom Michaelom B. Enzijem, koji je tijekom 18 godina u američkom Senatu obnašao najviše funcije; donedavno je obnašao dužnost predsjednika Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovine, a i danas je član nekoliko najvažnijih odbora Senata. Akademik Reiner sastao se i s ambasadorom Tonyjem P. Hallom koji je 24 godine bio zastupnik Demokratske stranke u Kongresu, a tri je puta zbog svojih zasluga u borbi protiv siromaštva i gladi u svijetu predlagan za Nobelovu nagradu za mir, potom s predsjednikom Centra za globalne strategije, guvernerom Davidom Beasleyem, a na zajedničkoj večeri i s predsjednikom kongresnog Odbora za veterane Jeffom Millerom i senatorom Marcom Antoniom Rubiom, za kojeg mnogi drže da će biti budući kandidat Republikanske stranke na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država. 

Tijekom svojeg boravka potpredsjednik Reiner posjetio je i Ured za vezu Europskog parlamenta s Kongresom u Washingtonu i razgovarao s njegovim direktorom Antioineom Ripollom o odnosima EU-a i SAD-a. Osnovne teme razgovora, koje je akademik Reiner vodio u Washingtonu, bile su mogućnosti jačanja suradnje Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim područjima, od onih političkih do gospodarskih, uloge Hrvatske u EU-u i jugoistočnoj Europi te procesu pridruživanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj Uniji, o načinima na koje Hrvatska može pomoći Bosni i Hercegovini, zalažući se za ravnopravnost hrvatskog naroda kao jednog od triju konstitutivnih naroda i ključu stabilnosti BiH, te o ukidanju američkih viza za hrvatske građane i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
 

Autor: Ured potpredsjednika