27. siječnja - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: "Suočavanje s posljedicama: Oporavak i obnova nakon holokausta"

Zagreb - Ovogodišnji Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Ujedinjeni narodi obilježavaju u znaku teme: "Suočavanje s posljedicama: Oporavak i obnova nakon holokausta". 

Temom se podsjeća na mjere poduzete neposredno nakon holokausta, kako bi se započeo postupak oporavka i rekonstitucije pojedinaca, zajednica i pravosudnih sustava. Sastavni dio procesa rekonstitucije bilo je točno bilježenje povijesnih podataka o onome što se događalo prije i za vrijeme holokausta. Temom se skreće pozornost i na osporavanje, poricanje i iskrivljavanje povijesnih događaja vezanih uz holokaust. 

Ujedinjeni narodi ove godine tematiziraju i doprinos preživjelih u rješavanju potreba suvremenog svijeta i povijesnim zapisima o holokaustu. "Nasuprot globalnom kontekstu rastućeg antisemitizma i sve veće razine dezinformacija i govora mržnje, obrazovanje i sjećanje na holokaust sve su važniji, kao i razvoj povijesne pismenosti koja će se suprotstaviti ponovljenim pokušajima poricanja i iskrivljavanja povijesti holokausta", naglašava se dokumentima Ujedinjenih naroda. 

Opća skupština UN-a potkraj 2005. donijela je Rezoluciju 60/7 - Sjećanje na holokaust u kojoj, među ostalim ciljevima, naglašava i sljedeće: "povući pouke iz povijesti i spriječiti moguće pojave genocida" te "bezrezervno osuditi sve oblike religijske netolerancije, poticanje, šikaniranje ili nasilje nad osobama ili zajednicama temeljeno na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima".

U siječnju 2007. Opća skupština usvojila je i Rezoluciju 61/255 - O negiranju holokausta u kojoj, među ostalim, poziva države članice "na bezrezervno odbacivanje svakog negiranja holokausta kao povijesnog događaja, bilo u cijelosti ili djelomično, te svih aktivnosti u tu svrhu".

Rezolucijom 73/176 - O slobodi vjere i uvjerenja UN je 2018. godine ponovo naglasio važnost obrazovanja, uključujući i obrazovanje o ljudskim pravima, u promicanju tolerancije i poštivanju različitosti koje podrazumijeva i vjersko izražavanje te sprečava pojave diskriminacije na temelju vjere ili uvjerenja. U provedbi mjera suzbijanja svih oblika diskriminacije UN poziva ključne dionike - države, organizacije civilnog društva te medije. 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. siječnja, obilježava se nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. 

Holokaust (pogrom, istrebljenje) proveo je nacistički njemački režim nad šest milijuna Židova u razdoblju od 1933. do kraja Drugog svjetskog rata. 

Dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor smrti Auschwitz - Birkenau, 27. siječnja 1945., Ujedinjeni narodi odabrali su za dan sjećanja na sve žrtve holokausta.

Memorijalni centar i muzej Auschwitz - Birkenau, u okviru obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja, ove godine svoj komemorativni virtualni program posvećuje sudbini djece u Auschwitzu od kojih je ubijeno njih 200 tisuća.

Poučavanje o holokaustu i drugim oblicima genocida danas je dio redovitih obrazovnih programa u mnogim zemljama.