246 učenika srednjih škola sudjeluje u online kviz-natjecanju „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Zagreb - U petak, 12. ožujka 2021. s početkom u 13.00 sati održava se online kviz-natjecanje za učenike srednjih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Služba za građane Hrvatskoga sabora ove godine prvi puta organizira Online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola. Proteklih je godina ovo natjecanje organizirano samo za učenike osnovnih škola.

Kviz se sastoji od trideset pitanja kojima će se provjeriti koliko učenici srednjih škola poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.

Na natjecanju sudjeluju učenici iz 41 škole diljem Hrvatske, tj. 246 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. Svaki učenik u tročlanom timu na svom računalu rješava natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima. 

Sukladno Pravilima natjecanja, poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17 sati na dan natjecanja, a poredak timova svih škola bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte svih sudionika natjecanja.

Učenici deset najuspješnijih timova dobit će pohvalnice, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Informatičku podršku Online kviz natjecanju osigurava CARNet. 

Online kviz natjecanje za učenike 8. razreda održat će se 26. ožujka.