150 godina od imenovanja bana Ivana Mažuranića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković podsjetio je na sjednici Hrvatskoga sabora kako danas obilježavamo 150 godina otkako je Ivan Mažuranić imenovan hrvatskim banom, 20. rujna 1873. godine. 

Tom prilikom, predsjednik Sabora Jandroković je kazao: „Ušao je u povijest kao „ban pučanin“ jer je bio prvi ban Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije koji nije pripadao feudalnom već pučkom staležu, s obzirom na to da je položaj hrvatskoga bana do tada bio rezerviran za plemiće. 

Još važnije, dao je velik doprinos u borbi za očuvanje hrvatske državnosti te modernizaciji tadašnje Hrvatske: proveo je reforme u školstvu, upravi i pravosuđu, uveo opće obrazovanje, otvorio je moderno zagrebačko sveučilište 1874. godine, osnovao je kulturno, školsko i zdravstveno zemaljsko vijeće kao i brojne strukovne udruge, donio zakone o slobodi tiska i o slobodi okupljanja, odijelio je upravu od sudstva, itd.

Ivan Mažuranić posebno je značajan za Hrvatski sabor. Bio je izabran zastupnik u više mandata, a kada se 1872. godine sastao novi Sabor, izabrali su ga za predsjednika. 
Međutim, nije bio samo značajan političar, već i književnik, leksikograf i jezikoslovac. Čak 15 godina bio je na čelu Matice hrvatske. Njegove su zasluge što je hrvatski jezik prvi put u povijesti zakonski uređen i to pod hrvatskim imenom. Time je hrvatski definitivno postao službeni jezik u Hrvatskoj, ali i jedan od službenih jezika Austro-Ugarske. 
Ispred ulaza u Sabornicu s punim pravom stoji njegova bista kao jednog od velikana Hrvatskoga sabora i hrvatske povijesti.“.