113. skupština Interparlamentarne unije završena donošenjem novih rezolucija

Ženeva - Na 113. skupštini Interparlamentarne unije (IPU), koja je održana u Ženevi od 17. do 19. listopada, donesena je rezolucija o ulozi parlamenata u prevenciji prirodnih katastrofa, obnovi i zaštiti pogođenih područja te još tri rezolucije iz područja: nepristrane informacije i terorizam, migracije i razvoj i važnost civilnog društva. Dnevni je red obuhvatio i raspravu o ljudskim pravima u Eritreji, te novim članovima IPU-a. 

U radu skupštine sudjelovalo je 550 parlamentaraca iz 130 zemalja članica IPU-a koji su izrazili solidarnost s populacijom pogođenom prirodnim katastrofama, posebice sa žrtvama razornog potresa koji je 8. listopada pogodio južnu Aziju. Parlamentarci su ocijenili kako je nužno odrediti učinkovitu međunarodnu strategiju koja bi ublažila katastrofe, te omogućiti najbržu pomoć, rehabilitaciju i obnovu nakon što se katastrofe dogode. 

Zakonodavci koji su se sastali u Ženevi potaknuli su članove IPU-a i druge međunarodne organizacije da uspostave zajedničku bazu podataka s relevantnim informacijama koje bi bile dostupne zemljama koje su pogodile katastrofe. Pozvali su parlamentarce da potaknu svoje vlade na uvođenje mjera za prevenciju katastrofa, uspostavu sustava za rano upozoravanje i evakuaciju. 

Na redovitom zasjedanju sudjelovalo je i Izaslanstvo Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji: izvršni predsjednik Valter Drandić i potpredsjednica Lucija Čikeš.

Interparlamentarna unija 19. listopada 2005. izabrala je novoga predsjednika, Piera Ferdinanda Casinija iz Italije za sljedeće tri godine mandata. Casini će zamijeniti dosadašnjeg predsjednika - čileanskog senatora Sergia Paeza.
 

Autor: HS/IPU