Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjeluje na videokonferenciji s temom: "Kava za ljudska prava: Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava?", u organizaciji pučke pravobraniteljice

videokonferencija

Online poziv na kavu za ljudska prava uputila je Pučka pravobraniteljica povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Tim povodom  želi okupiti predstavnike najranjivijih skupina u našem društvu: starije osobe, Rome, beskućnike, stanovnike ruralnih područja,  kako bi razmjenom iskustava s terena doprinijeli stvaranju jednakih životnih mogućnosti za sve.

Pandemija koronavirusa imat će dugotrajne posljedice na ekonomska i socijalna prava građana, a u najvećoj bi ih mjeri mogli osjetiti upravo oni najranjiviji. Osobe koje žive u siromaštvu ili su u povećanom riziku od siromaštva češće imaju zdravstvene komplikacije, žive u neadekvatnim uvjetima te im nerijetko nedostaju resursi kako bi mogli ostati kod kuće ili slijediti higijenske preporuke.

Pri tome, slabo plaćeni poslovi prisiljavaju ih da biraju između rizika po zdravlje ili gubitka prihoda. Neki su to od razloga zbog kojih je, uz osiguranje gospodarske aktivnosti, važno i najranjivijim članovima našeg društva osigurati pravodobnu i ciljanu potporu kao odgovor na posljedice pandemije.