Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

hotel Westin Zagreb

U Zagrebu će se od 2. do 4. ožujka održati Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, koja će okupiti zastupnike nacionalnih parlamenata država članica EU-a i Europskog parlamenta, kao i zastupnike europskih država članica NATO-a, država kandidatkinja za članstvo u Uniji te ostale goste.

Konferenciju, kojom će supredsjedati Hrvatski sabor i Europski parlament, otvorit će predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a David McAllister, a sudionicima će se uvodno obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Teme o kojima će se raspravljati posvećene su globalnim izazovima za Europu, europskoj perspektivi država zapadnog Balkana kao i jačanju europske obrambene suradnje i industrije. U okviru Konferencije sudionici će sudjelovati i na radionicama na kojima će raspravljati o budućnosti Istočnog partnerstva, o ulozi EP-a i nacionalnih parlamenata u stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) na području sigurnosti i obrane te o ulozi žena u izgradnji mira i sigurnosti.

Konferencija će se održati u hotelu Westin i otvorena je za javnost putem video prijenosa koji će biti dostupan na web stranici parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja Vijećem parleu2020.sabor.hr

Program, dokumenti i informacije o Konferenciji: https://parleu2020.sabor.hr/hr/dogadanja/meduparlamentarna-konferencija-o-zajednickoj-vanjskoj-i-sigurnosnoj-politici-zvsp-i.