Očitovanje tajnika Hrvatskoga sabora o navodima zastupnika Gordana Marasa o kršenju službeničkih prava

Potaknuti izjavama saborskog zastupnika Gordana Marasa tijekom saborske sjednice u jutarnjim satima 22. ožujka 2019. godine o kršenju službeničkih prava pojedinih službenika vezanih uz rad plenarne sjednice, a u svrhu istinitog informiranja javnosti, željeli bismo naglasiti sljedeće:

- Rad službenika vezanih uz plenarnu sjednicu Hrvatskoga sabora reguliran je općim propisima i internim aktima. U skladu s time, organiziran je i njihov rad tijekom i izvan redovnog radnog vremena.

- Potreba za radom tih službenika izravno ovisi o dnevnom redu i dinamici plenarnog rada Sabora, koja je u ovom slučaju bila uvjetovana podnošenjem dosad neviđenog broja amandmana i potrebe da se isti rasprave u kontinuitetu, a kako bi se izbjeglo višednevno zasjedanje na istu točku dnevnog reda – što je uobičajena praksa.

- Takav, specifičan, način rada iziskuje organizaciju rada službenika u koordinaciji nadležnih službi i u dogovoru sa službenicima, što je uobičajeno postupanje u ovakvim i sličnim situacijama u Hrvatskome saboru.

Pritom je potrebno naglasiti kako su službenicima u ovakvim situacijama zajamčena sva materijalna i druga prava koja im pripadaju. 

U tom smislu su sva politiziranja oko službeničkih prava u Hrvatskome saboru bespredmetna.


U Zagrebu, 22. ožujka 2019.

Davor Orlović
Tajnik Hrvatskoga sabora