93., tematska, sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku - odgođeno -

dvorana Stjepana Radića

- zbog epidemioloških mjera u Republici Hrvatskoj tematska sjednica odgađa se - 

Tema sjednice je: "Zašto nam treba nacionalna strategija borbe protiv demencije?"

Demencija je brzorastući, javnozdravstveni globalni problem koji danas u svijetu pogađa oko 50 milijuna ljudi. Svake godine dijagnosticira se 10 milijuna novih slučajeva s perspektivom da će se broj oboljelih do 2050. godine utrostručiti. Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj od demencije boluje više od 90 000 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija još 2012. proglasila je demenciju javnozdravstvenim prioritetom te predložila svim svojim članicama, pa tako i Hrvatskoj, da što prije izrade nacionalne strategije/akcijske planove za borbu protiv demencije. Nadalje, razdoblje od 2020. do 2030. proglašeno je dekadom zdravog starenja, a zdravlje starijih osoba jedan je i od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Donošenje nacionalne strategije za borbu protiv demencije predstavljalo bi ujedno okvir za razmatranje niza pitanja uključujući promicanje javne svijesti o demenciji, poboljšanje kvalitete zdravstvene i socijalne skrbi te dugoročne podrške ljudima koji žive s demencijom i članovima njihovih obitelji.

U radu tematske sjednice očekuje se sudjelovanje predstavnika Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Doma za starije osobe Sveti Josip u Zagrebu, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i drugih relevantnih dionika.

Program
Sudionici
Uvodna informacija Odbora

11.45 - ispred Bašćanske ploče - izjave za medije će dati voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi iz Klinike za psihijatriju Vrapče  prof. dr. sc. Ninoslav Mimica te predsjednica i potpredsjednik Odbora Ines Strenja i Ivan Ćelić