7. Dunavska parlamentarna konferencija kojoj je domaćin Hrvatski sabor

videokonferencija

Hrvatski sabor domaćin je 7. Dunavske parlamentarne konferencije koja se u formatu videokonferencije održava u srijedu, 28. listopada 2020. od 10:00 do 12:30 sati. Konferencija je dijelom Hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. 

Tema ovogodišnje konferencije su „Pametna rješenja za održivi razvoj'' s fokusom na poticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja podunavske regije. Cilj konferencije je otvoriti raspravu o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških tvrtki i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u regiji. Sudionici će također razgovarati o poboljšanju prijenosa znanja između sveučilišta, gospodarstva i lokalnih zajednica te stvaranju novih radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću kako bi se spriječilo iseljavanje mladih i potaknuo dugoročni regionalni razvoj. 

Domaćin konferencije je predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić, a u radu konferencije sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković te parlamentarci zemalja članica Strategije EU-a za područje Podunavlja (EUSDR). 

Dunavska strategija predstavlja integrirani okvir za suradnju država dunavskog riječnog sliva te omogućava poboljšanje učinkovitosti politika na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini i obuhvaća 14 država: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Moldaviju, Njemačku (Bavarska, Baden−Württemberg), Rumunjsku, Slovačku, Srbiju, Ukrajinu, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Konferenciju je moguće pratiti na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora. Radni jezik konferencije je engleski.

Primopredaja predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju (predaja kormila) i izjave za medije održat će se u Hrvatskome saboru, ispred Bašćanske ploče u  srijedu, 28. listopada 2020. u 10:45 sati. 

Izjave za medije dat će Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Peter Susko, veleposlanik Slovačke Republike u Hrvatskoj i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je 1. studenog 2019. godine preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR) pod motom „EUSDR - 10 godina poslije“, a sada jednogodišnje predsjedanje preuzima Slovačka.

Program hrvatskog predsjedanja imao je tri politička cilja usmjerena na jačanje uloge regionalnog razvoja, uspostave sinergije između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te poticanje suradnje s državama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Kao glavni tematski ciljevi hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom postavljeni su: suradnja znanstvenih institucija i gospodarskih dionika, zaštita okoliša i održivi gospodarski razvoj, unutarnji plovni putovi, turizam i pametna sela, civilna zaštita i jačanje kapaciteta regionalne i lokalne samouprave