Na sjednici će se, temeljem Zaključka 46. sjednice Odbora za poljoprivredu, provesti rasprava o praćenju, zbrinjavanju i korištenju otpada od hrane i uspostavi Banke hrane u Republici Hrvatskoj kao odgovora na činjenicu da se godišnje u Hrvatskoj baci 286 379 tona hrane, dok s druge strane 18,3 posto stanovnika Hrvatske živi na rubu siromaštva.
Prepoloviti globalne količine otpada od hrane po stanovniku na maloprodajnoj i potrošačkoj razini, te smanjiti gubitke hrane duž opskrbnog lanca i lanca proizvodnje hrane, uključujući gubitke u primarnoj proizvodnji, prijevozu i skladištenju, jedan je od ciljeva UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine. Prema podacima FAO-a u poljoprivredi u Europi izgubi se 20 posto voća i povrća, 20 posto korjenastih kultura i gomolja te 10 posto uljanog sjemenja i grahorica, a nakon berbe gubi se dodatnih 5 posto voća i povrća te korjenastih kultura i gomolja.
Budući da nepoštene trgovačke prakse i damping cijena u prehrambenom sektoru dovode do toga da se prehrambeni proizvodi često prodaju ispod svoje stvarne vrijednosti, što doprinosi još većem rasipanju hrane, s druge strane doniranje neprodane hrane duž cijelog prehrambenog lanca dovodi do znatnog smanjenja rasipanja hrane, a istodobno pomaže potrebitima koji inače nisu u financijskoj mogućnosti kupiti određene prehrambene proizvode.
Imajući u vidu da inicijative kao što su banke hrane, socijalne samoposluge i pučke kuhinje koje vode dobrotvorne organizacije, doprinose smanjenju rasipanja hrane, pomažu najsiromašnijima, a time i stvaranju odgovornog i osviještenog društva, na sjednici će biti predstavljene aktivnosti i mjere koje se u Republici Hrvatskoj provode s ciljem smanjenja nastajanja otpada od hrane te planirane investicije za infrastrukturno opremanje Banke hrane i pomoći koja je namijenjena posrednicima u lancu doniranja hrane.
Izravan prijenos dostupan je putem saborskoga YouTube kanala: https://youtu.be/n51YMgeqbvM.