11., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Tema sjednice: "Šećerna bolest u Hrvatskoj prije i tijekom epidemije COVID-19, gdje smo sada?"

Šećerna bolest, ili kako je zovu „tihi ubojica“, treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a svaka deseta osoba boluje od šećerne bolesti. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 500 000 oboljelih, a poražavajuća je činjenica da njih gotovo 40 posto i ne zna da u sebi nose ovu jednu od najraširenijih kroničnih nezaraznih bolesti.

U doba pandemije COVID-19 osobe sa šećernom bolešću posebno moraju paziti na zaštitu svog zdravlja. Dosadašnji podaci pokazuju kako osobe koje su se zarazile ovim virusom, a imaju dijabetes, razviju težu kliničku sliku infekcije, češće zahtijevaju mehaničku ventilaciju, koja nerijetko završi i smrtnim ishodom. Stoga stručnjaci pozivaju na posebnu zaštitu, među kojom je svakako i cijepljenje protiv gripe, COVID-19 i pneumokoknih bolesti. Dobra regulacija šećerne bolesti, izbjegavanje situacija u kojima se mogu izložiti riziku od zaraze COVID-19, kao i cijepljenje, treba biti prioritet svake osobe sa šećernom bolešću.

Cilj je podići svjesnost o važnosti prevencije i ranog otkrivanja šećerne bolesti, kao i zdravih životnih navika, koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, a sve u svrhu sprječavanja i smanjenja kroničnih komplikacija.

Sjednicu je moguće pratiti uživo:
- putem saborskoga YouTube kanala: https://youtu.be/YMJzanBPczw
- putem Webex servisa: https://croatianparliament.my.webex.com/croatianparliament.my/j.php?MTID=mff49646d01e78c979d30982ae8994b92