Josip Leko sastao se s predsjednikom kineske vlade Li Keqiangom

Suzhou/Peking - U srijedu, u nastavku radnoga posjeta NR Kini, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Suzhou s predsjednikom Vlade Li Keqiangom. 

Dvojica dužnosnika razgovarala su o mogućnostima unapređenja suradnje Hrvatske i Kine, među ostalim, sudjelovanju Kine u realizaciji nekoliko strateških projekata u Hrvatskoj vezanih uz Luku Rijeka, izgradnju nizinske pruge Rijeka - mađarska granica, zračnih luka Osijek i Krk te privatizaciju Croatia Airlinesa. Leko je podsjetio kako su neke od najvećih hrvatskih tvrtki već prisutne u Kini, na primjer Podravka i  Agrokor. Govorilo se i o unapređenju turističke suradnje te poticanju izvoza hrvatskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Na kraju razgovora Leko je Li Keqiangu predao pismo predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića.

Predsjednik Sabora u srijedu je posjetio i COSCO, jednu od najvećih svjetskih tvrtki za prijevoz pomorskoga tereta čije je sjedište u Pekingu. Predsjednik uprave COSCO-a Li Yunpeng izrazio je spremnost za daljnje jačanje suradnje s Lukom Rijeka pri čemu je istaknuo važnost stalne razmjene informacija i formiranja stalnoga tijela za suradnju.
 

Autor: Služba za medije