Izjava hrvatskih parlamentarnih stranaka o početku pregovora Republike Hrvatske i Europske unije (13. prosinca 2004.)

Republika Hrvatska očekuje izrazito važnu odluku Europskog vijeća 17. prosinca 2004. godine kojom će biti utvrđen datum početka pregovora s  Europskom unijom o punopravnom članstvu. Nakon dostizanja statusa kandidata slijedom pozitivnog avisa iz travnja 2004. i odluke Europskog vijeća iz lipnja 2004. godine, sljedeći korak u pristupanju od temeljne je važnosti za Republiku Hrvatsku.

Bezuvjetna odluka o datumu otpočinjanja pregovora, u skladu s već usvojenim terminom «početkom 2005. godine» od strane Europskog vijeća, iznimno je važna ne samo za Republiku Hrvatsku, već i za cijelu Jugoistočnu Europu u sklopu Solunske deklaracije Europske unije i europske perspektive cijele regije.

Pozivamo članice Europske unije i europske parlamentarce da prepoznaju cjelovitu vrijednost uključivanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, te potaknu pozitivan stav javnosti i povoljnu političku odluku Europskog vijeća.

Sve političke stranke zastupljene u Hrvatskom saboru, uz široku potporu i visoka očekivanja javnosti, smatraju da je Republika Hrvatska uložila znatne napore i učinila bitne pozitivne pomake u ispunjavanju Kopenhaških kriterija i preporuka Europske komisije, uključujući i suradnju s MKSJ-om.

Ovom izjavom još jednom ističemo činjenicu da je Republika Hrvatska izgradila konsenzus  o pridruživanju Europskoj uniji. 
 
Zagreb, 13. prosinca 2004.