4. saziv Hrvatskoga sabora (2.2.2000. - 22.12.2003.)

Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

O izaslanstvu

Parlamentarna skupština NATO-a međunarodna je organizacija predstavnika nacionalnih parlamenata 26 zemalja članica NATO saveza i 13 pridruženih članica. 

Ciljevi Parlamentarne skupštine NATO-a primarno su vezani uz zastupničku ulogu na području obrane i sigurnosti. Kako se pitanje sigurnosti u svijetu mijenjalo, uključujući i sam NATO, Parlamentarna skupština je dobila veću ulogu u obrani i sigurnosti. Tradicionalni zadaci Skupštine, kao što je nadzor obrane i oružanih snaga, uključujući odobrenje rashoda NATO-a i inozemna provedba zaključaka Skupštine, rad na postizanju konsenzusa i osiguravanja transparentnosti, već su utemeljeni u mnogim zemljama članicama. 

Danas se ovi zadaci provode u mnogo zahtjevnijem okruženju. Zastupnici svoje napore usmjeravaju na poticanje dijaloga o važnim sigurnosnim pitanjima, na razumijevanje ključnih sigurnosnih pitanja i politike Sjevernoatlantskog vojnog saveza. Rad parlamentarnih izaslanika u Parlamentarnoj skupštini NATO-a omogućuje veću transparentnost rada i politike NATO-a, a samim tim i veći stupanj zajedničke odgovornosti. U Skupštini se ulaže značajan trud u jačanje odnosa među transatlantskim zemljama.