7. saziv Hrvatskoga sabora (22.12.2011. - 28.12.2015.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

O izaslanstvu

Hrvatski sabor je na 3. sjednici, 24. veljače 2012., donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) je okupljanje predstavnika mediteranskih država u svrhu promicanja političkog dijaloga, poticanja gospodarske i kulturne suradnje, produbljivanja demokracije i vladavine prava, poštivanja ljudskih prava te razvijanja dijaloga između kultura, civilizacija i religija.

Parlamentarna skupština Mediterana međunarodna je organizacija ustanovljena 2005. godine, kako bi se unaprijedila petnaest godina duga suradnja između država u mediteranskoj regiji koja se od 1990. odvijala u okviru Konferencije o sigurnosti i suradnji na Mediteranu, pod okriljem Interparlamentarne unije. U okviru Konferencije održani su susreti u Malagi (1992.), Valletti (1995.) i u Marseillesu (1999.). U Grčkoj je 2005. održana posljednja Konferencija na kojoj je odlučeno da se Konferencija transformira u stalno regionalno tijelo. Konstituirajuća sjednica Parlamentarne skupštine Mediterana održana je u Ammanu (Jordan) 2006. godine, na kojoj je izbran prvi predsjednik PAM-a Abdelwahed Radi (Maroko) i usvojeni su Statut i Poslovnik PAM-a.

Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 27 država članica koje su u Skupštini zastupljene kroz svoja nacionalna izaslanstva s jednakim pravima donošenja odluka i glasovanja, a razmatraju politička, društvena, gospodarska i kulturna pitanja te donose odluke od neposredne važnosti za sve države u regiji. Pridružene članice (Rumunjska) i promatrači nemaju pravo glasovanja. Glavno tajništvo Parlamentarne skupštine Mediterana ima sjedište na Malti od rujna 2007. godine.