6. saziv Hrvatskoga sabora (11.1.2008. - 22.12.2011.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

O izaslanstvu

Hrvatski je sabor na 3. sjednici 14. ožujka 2008. donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana je okupljanje predstavnika mediteranskih naroda radi uspostave suradnje, dijaloga i boljeg razmijevanja.

Parlamentarna skupština Mediterana izrasla je iz Konferencije o sigurnosti i suradnji na Mediteranu, koja se od 1990. godine odvijala pod okriljem Interparlamentarne unije. U sklopu Konferencije održana su tri velika susreta, u Malagi (1992.), Valleti (1995.) i u Marseillesu (1999.). Na potonjem je donesen zaključak da se institucionalizira dotadašnji proces i u tu svrhu osnuje parlamentarna skupština mediteranskih zemalja. U Grčkoj je 2005. održana posljednja Konferencija na kojoj su prihvaćeni statuti Parlamentarne skupštine Mediterana i odlučeno da se njezina konstituirajuća sjednica održi u Ammanu 2006. godine. Inauguracijska sjednica održana je u jordanskom parlamentu 10. i 11. rujna 2006. godine.

Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 zemalja članica koje u Skupštini imaju jednaka prava, a bave se svim pitanjima i donose odluke od neposredne važnosti za sve zemlje u regiji. Cilj Parlamentarne skupštine je promicanje političkog dijaloga, poticanje kulturne i gospodarske razmjene, produbljivanje demokracije i vladavine prava, poštivanje ljudskih prava, te razvijanje dijaloga između kultura, civilizacija i religija.

Glavnim izazovima Mediteranske regije Parlamentarna skupština Mediterana trenutačno vidi: uspostavu mira na Bliskom Istoku, ulaganje i regionalnu suradnju kao temelje za održivi razvoj, zaštitu okoliša, regulaciju populacijskih politika i poboljšanje upravljanja migracijama.

Glavno tajništvo Parlamentarne skupštine Mediterana ima sjedište na Malti od rujna 2007. godine.