Zastupnica Marijana Petir primila predsjednika humanitarne udruge Humanost prije svega Munawwara Muhammada Khana

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir primila je u ponedjeljak imama muslimanske zajednice Ahmadija u Hrvatskoj i predsjednika humanitarne udruge Humanity First Hrvatska (Humanost prije svega) Munawwara Muhammada Khana.

Zastupnica Petir u svojem radu, između ostaloga, nastoji skrenuti pozornost na progone ljudi zbog njihovih vjerskih uvjerenja koji se događaju diljem svijeta, a o čemu se redovito izvještavaju organizacije poput Aid to Church in Need i Opeen Doors International. Kako je rekla prema njihovim izvješćima najprogonjenija vjerska skupina na svijetu su kršćani i oko 300 milijuna kršćana je svake godine u opasnosti od različitih oblika progona. Kako stoji u spomenutim izvješćima posebno teška situacija za kršćane je u Pakistanu, a osim kršćana tamo su progonima izložene i druge manjinske vjerske skupine kao što su i Ahmadija muslimani o čemu je Petir izvijestio imam Khan. Izrazivši zahvalnost zastupnici Petir na njezinom doprinosu međureligijskom dijalogu te borbi za prava vjerskih manjina diljem svijeta rekao je kako su Ahmadija muslimani izloženi progonu u Pakistanu od kuda i sam potječe. Istaknuo je kako se diskriminacija i progon provode i kroz nepravedne zakone kao što je onaj o blasfemiji, ali i kroz Ustavne odredbe. 

–Elementi diskriminacije protiv Ahmadija muslimanske zajednice u Pakistanu slabo su poznati u Hrvatskoj, zemlji poznatoj po snažnoj zaštiti ljudskih prava i vjerskih sloboda, rekao je imam Khan te dodao kako je humanitarna organizacija kojoj je na čelu Humanity First Hrvatska postala sastavni dio projekata kojima se promiče humanitarna aktivnost u Hrvatskoj. Sugovornici su razgovarali o djelovanju udruge i njezinoj suradnji s lokalnim organizacijama u Hrvatskoj kao što su Caritas, Crveni križ, pučke kuhinje, domovi za nezbrinutu djecu i škola kako bi pružili pomoć potrebitim osobama, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost. Khan je zaključno rekao kako ga veseli jačanje međuvjerskog dijaloga kako bi se uklonile predrasude i prevladala diskriminacija u ime vjere.

Petir je u razgovoru naglasila kako je borba za ljudsko dostojanstvo postala jedna od najtežih, a samim time i jedna od najvažnijih borbi današnjice. Podsjetila je kako se ljudsko dostojanstvo nalazi u samim temeljima Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda koja u članku 18. posebno ističe tri temeljne slobode svakog čovjeka: slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti. –Ove tri slobode su utoliko jedinstvene jer ih je nemoguće negirati, prevladati niti uništiti.  Sloboda vjerovanja temeljno je ljudsko pravo koje se sve češće  pokušava svesti na čisto obrednu slobodu ili se pod izlikom uvođenja i promoviranja nekih drugih prava za koje nismo sigurni mogu li se definirati kao temeljna ljudska prava, pokušava ograničiti. Zato borba za zaštitu i osiguranje osnovnih ljudskih prava koje smo obećali bezuvjetno štiti prije više od sedam desetljeća, kada je usvojena Opća deklaracija o ljudskim pravima, još uvijek iziskuje jednak trud i predstavlja još veći izazov, zaključila je Petir.