U Saboru održana svečana sjednica u prigodi Dana državnosti i 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske

Zagreb – Himnom u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te minutom šutnje za sve poginule branitelje u Saboru je u subotu započela svečana sjednica u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske kojom je predsjedao potpredsjednik Sabora Ante Sanader.

Uzvanicima su se obratili predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

- Na današnji dan 1991. godine Sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i postavio pravne temelje našoj neovisnosti. Puno smo postigli u ovih 25 godina, ali još puno toga možemo napraviti. Svatko mora poći od sebe i zato uvijek ističem načelo osobne odgovornosti u svakodnevnom radu. Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnju njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti, rekao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković obraćajući se okupljenim uzvanicima. -Mnogo se govori o reformama, ali iskustvo pokazuje da ih nije lako provesti. Ovdje vidim potrebu za puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva. Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. Oni neće funkcionirati sami od sebe, nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu, kazao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

- Na današnji dan prije 25 godina rođena je, željom njezinih građana, samostalna i neovisna demokratska hrvatska država, obranjena životima i krvlju tih istih njezinih građana nošenih čvrstom vjerom u pobjedu demokracije i slobode za koju su se u konačnici i izborili. Iako su velika većina branitelja bili Hrvati, Hrvatsku su branili i mnogi Srbi, Mađari, Slovaci, Česi, Rusini, Bošnjaci i drugi, koji su je doživljavali kao svoju ljubljenu, no ugroženu domovinu, istaknuo je Reiner te dodao kako današnji dan ispunjava srećom i ponosom jer je prije 25 godina ostvareno ono za što su se borile i ginule generacije prije toga, a „kako bismo to sačuvali, naša najveća briga danas mora biti kako ubrzati gospodarski rast koji će potaknuti zapošljavanje i donijeti razvitak i u drugim područjima života.“ - To je ono što građani Hrvatske od nas državnika i političara očekuju i to je ono o čemu ovisi budućnost ove zemlje. Gospodarska kriza plodno je tlo za porast međusobnog nepovjerenja iz kojeg se rađaju nesnošljivost i mržnja. Mi državnici i političari imamo najveću odgovornost da do toga ne dođe, da ostvarimo bolji život svih naših građana, kazao je među ostalim predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Osvrnuvši se na proteklih 25 godina hrvatske povijesti, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako se „put izgradnje države i njezine međunarodne afirmacije odvijao u otežanim okolnostima rata, povratka i obnove, tražeći od nas iznimne duhovne i materijalne napore i ulaganja. To često zaboravljamo u svojoj sklonosti da se uspoređujemo s drugim državama i društvima. Ne smijemo dakako biti samozadovoljni, ali još je manje opravdano podlijeganje ogorčenom hiperkriticizmu.“ - Časna povijest borbe za slobodu i samostalnost daje nam potreban moralni i duhovni kapital za rješavanje problema s kojima se danas suočavamo, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala kako nas trenutci krize ne smiju obeshrabriti u vjeri da ćemo ostvariti željenu budućnost. Nadalje je naglasila potrebu oslobađanja od nepotrebnih ideoloških prijepora, istaknuvši kako su gospodarsko i demografsko stanje već dulje vrijeme naš najveći razvojni problem i ujedno naša najveća zajednička politička zadaća. -To su područja koja mogu i moraju biti lišena ideoloških prijepora, to su točke oko kojih možemo i moramo ujediniti političke energije bez obzira na stranačke razlike, kazala je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu za „vođenjem jedinstvene državne politike, koja će biti sadržana u  jasnim razvojnim ciljevima i očitovana provedbom odlučnih mjera radi njihova postizanja.“ - Kako bismo to postigli, potrebno je ustrajno promicati zajedništvo svih relevantnih političkih i društvenih čimbenika u odgovornosti prema općem dobru te zaštiti i promicanju državnih i nacionalnih interesa, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Videosnimka