U Hrvatskome saboru započeo 11. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH - EU

Zagreb - U Hrvatskome saboru započeo je 11. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija. Održana je 1. radna sjednica pod zajedničkim supredsjedanjem voditeljice Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru Marije Pejčinović Burić i voditelja Izaslanstva Europskog parlamenta Gunnara Hökmarka.

U uvodnom dijelu sjednice supredsjedatelji su istaknuli pozitivnu ulogu Zajedničkog parlamentarnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Teme sastanka i ovom prigodom prate smjer pregovaračkog procesa koji ulazi u svoju završnu fazu. Supredsjedateljica Marija Pejčinović Burić naglasila je da se Hrvatska, paralelno s dovršavanjem pregovora, priprema i za rad u okviru europskih institucija. Gunnar Hökmark izrazio je nadu da će Hrvatska otvoriti preostala pregovaračka poglavlja za vrijeme španjolskog predsjedanja i zaključiti pregovore do kraja ove godine. "Ako se ispuni taj plan" rekao je "možda ćemo već 2012. godine pozdraviti hrvatske kolege u Europskom parlamentu".

Otvarajući zasjedanje, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks upoznao je nazočne s predstojećim promjenama Ustava koje su potrebne za pristupanje i funkcioniranje Hrvatske unutar EU. Na području harmonizacije zakonodavstva, rekao je, Hrvatska je do danas usvojila 387 zakona, a za usklađivanje je preostalo 12 zakona za koje je nužna izmjena Ustava. Nazočnima se obratio i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Ocijenivši šestogodišnju institucionaliziranu suradnju Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta iznimno poticajnom, ministar Jandroković predstavio je trenutno stanje u pregovorima. Hrvatska je, od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, do danas otvorila njih 30 dok je 17 poglavlja privremeno zatvoreno. U razdoblju do ljeta Hrvatska očekuje otvaranje preostalih poglavlja - 8. tržišno natjecanje, 23. pravosuđe i temeljna prava i 31. vanjska, sigurnosna i obrambena politika i tehničko završavanje pregovora do kraja ove godine. Hrvatska intenzivno radi i na pripremama za funkcioniranje unutar EU. U svom izlaganju Gordan Jandroković posebno je istaknuo spremnost Hrvatske da i dalje nastavi intenzivno pomagati zemljama regije na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.                                                                                                     

Usvojivši Dnevni red i Zapisnik s 10. sastanka održanog 25. i 26. studenog 2009. u Strasbourgu, otvorena je prva točka dnevnog reda – Reforma pravosuđa s osvrtom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović prezentirao je reformu pravosuđa koja ima za cilj, između ostalog, i dobro funkcioniranje hrvatskog pravosuđa u uvjetima članstva. Tri segmenta na koje je reforma bila prvenstveno usmjerena su: podizanje učinkovitosti, osiguravanje neovisnosti i intenziviranje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ministar Šimonović zaključio je da je u svim segmentima zabilježen značajan napredak. Podsjetio je da se za poglavlje 23. pravosuđe i temeljna prava očekuje period od šest mjeseci za praćenje implementacije te je stoga potrebno što prije otvoriti pregovore u tom poglavlju kako bi Hrvatska ostvarila rokove.
  
Rasprava je nastavljena o gospodarskoj politici u svjetlu ekonomske krize i reformama u području energetike. Prvi dio sjednice zaključen je raspravom o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici nakon stupanja Lisabonskog ugovora na snagu. Sjednica će se nastaviti sutra ujutro raspravom o stanju procesa pregovora i odnosima RH i EU. Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska – Europska unija usvojit će na kraju zasjedanja Zajedničku izjavu i preporuke. 

Autor: Služba za odnose s javnošću