Predsjednik Sabora Željko Reiner primio veleposlanika Mađarske Józsefa Zoltána Magyara

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanikom Mađarske u Hrvatskoj Józsefom Zoltánom Magyarom.
 
Nastavak jačanja bilateralne suradnje na političkome, kulturnome i gospodarskom planu bio je središnja tema sastanka. – Hrvatska i Mađarska su susjedne, tradicionalno prijateljske zemlje i mi želimo da se za sva otvorena pitanja, kontinuiranim dijalogom i dogovorima, pronađu najbolja rješenja, rekao je predsjednik Sabora Reiner. Istaknuo je kako je perspektiva razvoja suradnje u okviru inicijative Baltik – Jadran – Crno more dobra, dok je mađarski veleposlanik spomenuo važnost razmjene mišljenja između Hrvatske i Višegradske četvorke (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) o aktualnim i važnim temama Europske unije.

Odnosi su dvaju parlamenata dobri, a nastavak rada međuparlamentarnih skupina prijateljstva može dati dodatni poticaj dinamiziranju njihove suradnje, složili su se sugovornici. Veleposlanik Magyar predstavio je mađarsku inicijativu za potpisivanje Deklaracije o zajedničkom prijateljstvu mađarskoga i hrvatskog parlamenta te o proglašenju jednoga datuma u godini Danom mađarsko-hrvatskoga prijateljstva. – Ovakav vid suradnje već postoji s Poljskom, a to je odlična prigoda za susrete na visokoj razini i upoznavanje s kulturnim, gospodarskim i poslovnim mogućnostima obiju zemalja, kazao je Magyar.

Autor: Služba za medije