Predsjednik Sabora Željko Reiner primio belgijskoga veleposlanika Philippea Benoita

Zagreb - Između Hrvatske i Belgije nema otvorenih pitanja i odnosi su prijateljski, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner na početku susreta s belgijskim veleposlanikom Philippeom Benoitom.

- Proširenje i produbljivanje bilateralnih odnosa dviju zemalja bilo bi poželjno, rekao je Reiner te predložio pojačanu suradnju u pitanjima od zajedničkoga interesa poput politike proširenja Europske unije, digitalnoga tržišta, ali i energetske politike s naglaskom na obnovljive izvore energije. Benoit se složio s Reinerom te rekao kako je Belgija, kao jedna od osnivačica Europske unije, spremna svojim iskustvom pomoći Hrvatskoj u rješavanju obostrano važnih pitanja.

Hrvatska je usto, rekao je Reiner, zainteresirana za povećanje belgijskih ulaganja u Hrvatskoj. – Svjesni smo kako investicijsko ozračje u proteklome razdoblju nije bilo optimalno, no sadašnja je Vlada odlučna u stvaranju pozitivne investicijske klime i uklanjanju svih poslovnih barijera, i na državnoj i na lokalnoj razini, istaknuo je predsjednik Sabora.

- Trgovinska razmjena Belgije i Hrvatske je skromna i vjerujem kako bi poboljšanje investicijske klime imalo pozitivan učinak, rekao je Benoit te dodao kako Belgijanci sve više otkrivaju Hrvatsku, o čemu svjedoči i povećanje turističkih dolazaka od oko 5 posto u protekloj godini. Na sastanku se među ostalim razgovaralo i o izbjegličkoj i migrantskoj krizi, a zajednička je ocjena Reinera i Benoita kako je za taj problem nužno pronaći zajedničko europsko rješenje.

Autor: Služba za medije