Predsjednik Sabora primio veleposlanicu Portugalske Republike

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet veleposlanicu Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Anu Baratu.

Predsjednik Šeks zahvalio je na kontinuiranoj potpori Portugalske Republike na našem putu prema europskim i euroatlantskim integracijama, a osobito tijekom portugalskog predsjedanja Unijom 2000. godine. Izrazio je nadu da će se ta potpora nastaviti i u ovom razdoblju, kada Hrvatska očekuje ključne odluke Unije o svom statusu kandidata i početku pregovora o pristupanju. Kako je naglašeno, Hrvatska osobito dragocjenim smatra portugalska iskustva u eurointegracijskom procesu, te je zainteresirana za njihovu razmjenu. Veleposlanica Barata je kazala  kako Portugal podupire dosadašnja postignuća Hrvatske i njezin ulazak u europske i euroatlantske integracije, a ta će se potpora nastaviti i u nadolazećem razdoblju, jer prema portugalskom iskustvu iz procesa pristupanja, mnoga je otvorena pitanja lakše riješiti na razini Zajednice. Veleposlanica je posebno istaknula stajalište portugalske Vlade da je Hrvatska predvodnica stabilnosti u jugoistočnoj Europi, čiji uspjeh može poslužiti kao jasan signal i ohrabrenje i drugim zemljama regije u usvajanju europskih standarda.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Portugala, izraženo je zadovoljstvo njihovim intenziviranjem, o čemu svjedoče i brojni susreti predstavnika svih razina vlasti u posljednjih nekoliko mjeseci. U tom kontekstu treba promatrati i predstojeći službeni posjet predsjednika Sabora Portugalskoj Republici sredinom lipnja na poziv predsjednika portugalskog Parlamenta Amarala, što je prvi susret na najvišoj parlamentarnoj razini od hrvatskog osamostaljenja. Obje su strane izrazile uvjerenje kako će i taj posjet pridonijeti daljnjem razvoju sveukupnih odnosa dviju zemalja. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora