Predsjednik Sabora Bebić i predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade Lytvyn svečano otkrili spomenik ukrajinskom književniku Jakoviču Franku

Lipik - Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i predsjednika ukrajinske Vrhovne Rade (parlamenta) Volodymyra Lytvyna u Lipiku je na prigodnoj svečanosti otkriven spomenik ukrajinskom književniku Ivanu Jakoviču Franku (1856.-1916.). 

Predsjednik Luka Bebić naglasio je kako veze između hrvatskog i ukrajinskog naroda treba njegovati i prisjećati ih se kako bi i naši budući naraštaji znali cijeniti sličnosti naših dvaju jezika i kultura. I najstarija pisma naših dvaju naroda pokazuju velike sličnosti, kao i povijesni dokumenti pisani na njima, kazao je, podsjetivši da Hrvati i Ukrajinci dijele izvornu ikavicu. Bebić je istaknuo kako se mi u Hrvatskoj ponosimo našim nacionalnim manjinama, uključujući i ukrajinsku koja je dala velik doprinos u Domovinskom ratu. Hrvatski Ukrajinci su most prema Ukrajini, poručio je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade Volodymyr Lytvyn, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu Hrvatskoj, kazao je kako "smatra da dijalog između Hrvatske i Ukrajine i naših dvaju naroda treba poticati i njegovati. Sa svoje strane učinit ćemo sve za razvoj naših odnosa kako ukrajinska manjina, među ostalim, ne bi zaboravila svoje korijene, ali i sudjelovala u razvoju Hrvatske.". 

Spomenik je izgradio ukrajinski kipar Konstantin Dobianski i dar je ukrajinskog grada Drogobiča koji je s Lipikom sklopio sporazum o prijateljstvu. Ivan Franko je 1908. boravio na liječenju u tadašnjim poznatim lipičkim toplicama. Ivan Franko jedan je od najvećih ukrajinskih pjesnika, političara, domoljuba i slavista i kako za njega kažu, uz Tarasa Ševčenka, duhovni otac ukrajinske nacije. Pripadao je radikalnoj političkoj struji te bio jedan od osnivača socijalističkog pokreta zapadne Ukrajine. Preveo je na ukrajinski jezik više djela poznatih svjetskih autora, poput Williama Shakespearea, Lorda Byrona, Victora Hugoa i drugih. Zajedno s Tarasom Ševčenkom snažno je utjecao na modernu ukrajinsku literaturu i slobodnu političku misao u Ukrajini.

Na području Lipika i Lipovljana živi oko dvjesto pripadnika ukrajinske narodne manjine.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora