Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio prvog čovjeka kineske diplomacije Yanga Jiechija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s članom Politbiroa i ravnateljem Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Komunističke partije Narodne Republike Kine Yangom Jiechijem koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su obostrano konstatirali vrlo dobre prijateljske i partnerske odnose Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Isto tako, naglašena je spremnost za produbljivanjem odnosa i prijateljstva između dvaju naroda, posebno kroz parlamentarnu suradnju. Tim povodom, predsjednik Sabora Jandroković pozvao je predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshua u posjet Hrvatskoj.

Na sastanku su pohvaljeni neki od najvažnijih projekata hrvatsko-kineske suradnje poput izgradnje Pelješkoga mosta i vjetroparka kod Senja, ujedno i najvećeg kineskog ulaganja u čistu energiju u Hrvatskoj. Istaknuta je važnost kineskih gostiju za hrvatski turizam i izražena nada kako će slabljenjem pandemije opet doći do rasta broja posjeta Hrvatskoj.

Sugovornici su razgovarali i o drugim temama iz područja međunarodnih odnosa te suradnje Kine s Europskom unijom i 17 država srednje i jugoistočne Europe. Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković i ravnatelj Ureda za vanjske poslove Yang izrazili su želju za prigodnim obilježavanjem 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnose Republike Hrvatske i NR Kine 2022. godine.