Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković i predsjednik ukrajinskog parlamenta Stefančuk održali bilateralni sastanak

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak u Hrvatskom saboru s predsjednikom parlamenta Ukrajine - Verhovne Rade, Ruslanom Stefančukom.

Na sastanku dvojice čelnika parlamenata razgovaralo se o rezultatima Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme kojim je upravo u Zagrebu inaugurirana njena parlamentarna dimenzija.

Predsjednik Jandroković posebno je istaknuo tri ishoda summita: Zajedničku deklaraciju sudionika, potvrdu jedinstva u potpori Ukrajini i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu te neovisnosti, te osudu ruske agresije, nezakonite aneksije Krima i povrede ljudskih prava. Predsjednik Stefančuk složio se s ocjenom summita te je iskazao iskrenu zahvalnost Republici Hrvatskoj, Hrvatskom saboru te djelatnicima svih uključenih hrvatskih institucija na naporima uloženim u organizaciju summita.

Čestitavši Republici Hrvatskoj na postignućima na putu ka članstvu u europodručju i u schengenskom prostoru, predsjednik Verhovne Rade kazao je kako je Ukrajini Hrvatska uzor, jer je i ona prošla mukotrpan put od teških ratnih stradanja do pune integracije u EU. Izvijestio je kako će ukrajinske institucije uložiti maksimalne napore kako bi do kraja godine ispunile sedam skupina zahtjeva Europske komisije, što bi, nadaju se, omogućilo otvaranje pregovora o članstvu sljedeće godine. Obostrano je potvrđena svijest o težini zadaća koje su na tom putu pred Ukrajinom. No, kako je i ovom prigodom naglasio predsjednik Jandroković, Ukrajina može najozbiljnije računati na vrlo konkretnu hrvatsku pomoć i prijenos iskustava.