Objavljeni konačni rezultati kviza o poznavanju Sabora za osmaše: Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca najuspješnija

Zagreb – Saborska Služba za građane organizirala je u petak 8. ožujka deseto po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike osmih razreda osnovnih škola. 

Prema konačnim rezultatima, tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova, od mogućih 90, su: Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca s osvojenih 89.67 bodova (vrijeme rješavanja 01:13:09), zatim Osnovna škola Kneževi Vinogradi s osvojenih 89 bodova (vrijeme rješavanja 00:41:28) te Osnovna škola Eugena Kumičića iz Slatine s osvojena 87 boda (vrijeme rješavanja 00:55:24).

U pobjedničkom timu ovogodišnjeg kviz natjecanja su učenici 8. razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, Mihael Cerovečki, Jakov Brežnjak i Vito Mesec, koje je za natjecanje pripremala nastavnica Suzana Jagić.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su učenici osmih razreda iz 51 osnovne škole diljem Hrvatske, ukupno 153 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja za koja su na raspolaganju imali 30 minuta. 

Preliminarni poredak 10 najuspješnijih timova škola objavljen je na sam dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora u petak 8. ožujka, dok se danas objavljuje konačni poredak 10 najuspješnijih timova. Sukladno Pravilima natjecanja, škole s istim brojem osvojenih bodova rangirane su prema vremenu predaje testa.

Na ovogodišnjem kvizu učenici su ostvarili izvrsne rezultate pa je tako čak 78 posto škola, odnosno njih 40 riješilo test s najmanje 60 posto točnih odgovora.  Nadalje, čak 47 posto škola, odnosno njih 24, riješilo je test s najmanje 70 posto točnih odgovora dok je 17 najbolje plasiranih škola odnosno njih 33 posto pokazalo uspješnost veću od 80 posto. Čak 10 škola odnosno njih 19 posto imalo je uspješnost rješavanja testa od 90 i više posto.

Ovim rezultatima učenici su pokazali izvrsno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove uloge i mjesta u hrvatskoj povijesti, kao i izvrsno znanje u poznavanju suvremenog Sabora od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne uloge i nadležnosti, djelokruga poslova i načina rada, te poznavanje prava i dužnosti koje imaju saborski zastupnici.

Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Tablica konačnih rezultata