Neven Mimica primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Republike Turske

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica i članovi Odbora primili su u radni posjet Odbor za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Republike Turske koji predvodi predsjednik Odbora Murat Mercan. 

Obostrano je ocijenjeno da hrvatski i turski parlamentarci razvijaju odličnu suradnju, pogotovo srodni parlamentarni odbori. Takvu suradnju međusobno njeguju i odbori za europske integracije hrvatskog i turskog parlamenta, a očekuje se posjet Odbora za europske integracije turskog parlamenta Hrvatskome saboru na jesen. 

Neven Mimica upoznao je goste sa strukturom i glavnim zadaćama saborskog Odbora za europske integracije, istaknuvši da je 2005. uspostavljen formalni parlamentarni konsenzus o pitanju potpore putu Hrvatske prema EU. Taj konsenzus u konkretnom obliku odražava se u radu dvaju parlamentarnih odbora koji su specijalizirani za pitanja oko EU, a to su Nacionalni odbor i Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora. Posljednjem je najvažnija zadaća provedba velikog posla na ocjeni razine usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom.

"Današnja pozicija u pregovorima Hrvatske i Turske je različita, a pristup Hrvatske Uniji bit će mnogo lakši od onoga Turske, jer će i otpor europskih država biti mnogo manji nego u slučaju Turske", ocjena je Murata Mercana. No, dodao je da Turska ima jaku političku volju da nastavi pregovore, jer zna da "proces pregovora izravno utječe na promjenu stavova i razmišljanja našeg naroda". Naglasio je da je u trenutku započinjanja pregovora podrška turskih građana za EU iznosila čak 70 posto, dok u ovom trenutku iznosi svega 40 posto. Proces pregovora s EU u ingerenciji je turske vlade, pa tako parlamentarni odbori koji se bave poslovima oko europskih integracija i usklađivanja zakonodavstva imaju sekundarni utjecaj, objasnio je Mercan. Iznio je svoj stav da je sustav pregovora koji je uspostavila Hrvatska koncipiran mnogo bolje i djelotvornije negoli u Turskoj, gdje ne postoji parlamentarno tijelo poput Nacionalnog odbora Hrvatskoga sabora koje nadgleda čitav tijek pregovora s EU, čime je i parlament direktno uključen u proces pregovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću