Leko: Zanemarimo osobne interese na dobrobit hrvatskih građana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u pozdravnom govoru na svečanom prijemu u povodu Dana Hrvatskoga sabora podsjetio je da je uspostavom višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine, započela izgradnja moderne hrvatske države utemeljene na vrijednostima parlamentarne demokracije. 

Naveo je da su u Saboru donesene glavne političke odluke koje su odredile budućnost Hrvatske - 1990. godine prvi demokratski Ustav te 1991. godine Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Odluka o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ. -Usprkos ratnom stanju i nametnutom međunarodnom embargu, teškoj humanitarnoj krizi zbog niza opkoljenih gradova te velikog broja izbjeglica i prognanika, Hrvatska – a to znači u prvom redu njezini građani koji su stali u obranu zemlje – ta ujedinjena, i zato snažna Hrvatska ni u jednom trenutku nije pokleknula ni skrenula sa zacrtanog puta izgradnje demokratskog društva, naglasio je Leko. 

Posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima ocijenivši da su oni iznijeli najveću žrtvu u borbi za neovisnu, slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku. Leko je rekao da je Hrvatski sabor i dalje glavni čuvar nacionalnih interesa i da se danas njegova uloga ne smije umanjiti. Pozvao je na nacionalni konsenzus o načinu izlaska iz krize. 

-Posljedice ove današnje dugotrajne krize osobito snažno osjeća Hrvatska. Zbog toga hrvatski građani od nas očekuju i s punim pravom zahtijevaju vrlo konkretne i hitne mjere koje će ovu zemlju konačno izvući iz krize i pokrenuti njezin razvoj i usmjeriti je prema prosperitetnoj budućnosti, rekao je Leko i pozvao hrvatske dužnosnike da u ovim teškim vremenima zanemare osobne interese te da im prioritet bude dobrobit hrvatskih građana.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora