Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke u prigodi 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora, Hrvatski sabor, 30. svibnja 2014.

domjenakPoštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
potpredsjednici i zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovani potpredsjednici i ministri u Vladi Republike Hrvatske,
poštovani predstavnici društvenog i vjerskog kulturnog života i svi ostali uzvanici.

Srdačno vas pozdravljam u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime. Želim vam toplu dobrodošlicu i da se ugodno osjećate u prigodi obilježavanja 24. obljetnice Dana Hrvatskoga sabora. 

Hrvatska se za svoju samostalnost, slobodu i demokraciju borila kako na političkom tako i na vojnom planu. Kroz dugu povijest i u različitim povijesnim okolnostima i često nama nesklonim.

Uspostavom prvog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine započela je izgradnja moderne hrvatske države. Države utemeljene na vrijednostima parlamentarne demokracije. Glavne političke odluke koje su odredile budućnost Hrvatske donosile su se upravo ovdje, u Hrvatskom saboru, a prvi put, 1990. godine, donesen je prvi demokratski Ustav Republike Hrvatske, zatim 1991. godine Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Odluka o raskidu državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.

Hrvatska legitimna težnja za samostalnošću i slobodom se ostvarila na bojnom polju, uz velike ljudske i materijalne gubitke, u obrani od velikosrpske agresije. Usprkos ratnom stanju, i nametnutom međunarodnom embargu, teškoj humanitarnoj krizi zbog niza opkoljenih gradova te velikog broja izbjeglica i prognanika, Hrvatska – a to znači u prvom redu njezini građani koji su stali u obranu zemlje – ta ujedinjena, i zato snažna Hrvatska ni u jednom trenutku nije pokleknula niti skrenula sa zacrtanog puta izgradnje demokratskog društva. Braneći se od agresije u oslobodilačkom nametnutom ratu Hrvatska se borila i za najviše ljudske vrijednosti, a to su sloboda, demokracija te ljudska prava za sve građane zemlje bez obzira na njihova politička, vjerska uvjerenja ili nacionalnu pripadnost.

lekoZato i u ovoj svečanoj prigodi posebno zahvaljujem hrvatskim braniteljima, koji su iznijeli najveću žrtvu u borbi za neovisnu, slobodnu i demokratsku europsku Hrvatsku. Ponosni smo na sve hrvatske branitelje jer su i u najtežim ratnim trenucima, ostali čvrsti i odlučni u obrani ovih najvećih ljudskih ideala i vrijednosti. 

Danas, kada se približava godišnjica hrvatskog članstva u obitelji europskih naroda, čemu je Hrvatska težila od prvih dana uspostave političkog višestranačja, uloga Hrvatskog sabora nije se i ne smije se umanjiti. Hrvatski sabor je i dalje glavni čuvar nacionalnih interesa, predstavnik svih građana Hrvatske. Rezultati posljednjih izbora za Europski parlament u nekim od najvećih država članica Europske unije jasno su i veoma glasno upozorenje svim europskim državama da se više ne smiju zanemarivati kritike na račun funkcioniranja EU-institucija. Dugogodišnja kriza, s kojom je suočena Europa, iz financijske i ekonomske krize pretvorila se u ozbiljnu političku krizu koja bi mogla imati nesagledive i vrlo opasne posljedice za mir i stabilnost u svijetu. Hrvatska, koja je prošla nedavno iskustvo rata, želi sačuvati mir i stabilnost u ovom dijelu Europe, a to žele nadam se i sve zemlje ove regije i Europe.

Gospođe i gospodo,

Posljedice ove današnje dugotrajne krize naročito snažno osjeća Hrvatska. Zbog toga hrvatski građani od nas očekuju i s punim pravom zahtijevaju vrlo konkretne i hitne mjere koje će ovu zemlju konačno izvući iz krize i pokrenuti njezin razvoj i usmjeriti je ka prosperitetnoj budućnosti. To mi možemo ako  tražimo naše zajedničke uspješne nacionalne putove.

Gospođe i gospodo,

lekoU Hrvatskom saboru govorili su neki od najvećih umova hrvatske povijesti koji su svojim znanjem, voljom i odlučnošću Hrvatskoj donijeli važne promjene na bolje i koji su imali ideju i viziju hrvatske budućnosti. To su, između ostalih, Ivan Mažuranić, Sakcinski, Josip Juraj Strossmayer, Ante Starčević, Stjepan Radić, a ja bih za ovu priliku izdvojio jednu rečenicu iz govora prvog bana pučanina, Ivana Mažuranića: „Visoki sabore, niti je liep, niti koristan onaj običaj, koji se uvukao u sabornicu, po kojem, moram reći, žalostnom običaju više se govori o osobnostih nego o predmetih, koji su u razpravi.“

Poštovane kolegice i kolege zastupnici, uvaženi hrvatski dužnosnici, pozivam vas u ovoj svečanoj prigodi da u ovim ozbiljnim vremenima za našu zemlju zanemarimo osobne interese i da nam svima na prvom mjestu bude budućnost i  dobrobit hrvatskih građana. 

Svima čestitam Dan Hrvatskog sabora uz još jednu poruku velikog Mažuranića: „Vjerujem u Hrvatsku, u njezinu prošlost, u njezinu sadašnjost i... u njezinu budućnost“. Hvala.