Konačni rezultati kviza o poznavanju Sabora: Gimnazija Franje Petrića iz Zadra najuspješnija

Zagreb – Nakon održanog online kviz-natjecanja o poznavanju Hrvatskoga sabora, koji je Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala u petak 22. ožujka, potvrđeni su konačni rezultati najuspješnijih škola, među kojima prvo mjesto zauzima Gimnazija Franje Petrića iz Zadra s osvojenih 87 bodova od ukupno 90.

Drugo mjesto osvojila je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina također s osvojenih 87 bodova, ali s duljim vremenom rješavanja te treće mjesto Srednja škola Zlatar s osvojenih 86 bodova. Pobjednički tim četvrtoga razreda Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, Kristijana Mršića, Luku Zubčića i Franu Ružića, za natjecanje je pripremao njihov nastavnik Josip Galešić.
 
Na ovogodišnjem kvizu učenici su pokazali izvrsno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkog sustava. Timovi čak 33 od ukupno 55 škola koje su sudjelovale u kvizu, njih 60 posto, riješili su test s najmanje 70 posto točnih odgovora, a čak je 19 škola, odnosno njih 34 posto, imalo uspješnost u rješavanju testa od 80 i više posto, dok je prvih 8 najbolje plasiranih školskih timova pokazalo uspješnost od 90 i više posto, što predstavlja izvrsne rezultate.
 
Prema Pravilima natjecanja, timovi s osvojenim istim brojem bodova rangirani su prema vremenu predaje testa. Stoga, točka VII. Pravila natjecanja nalaže da „ukoliko više timova osvoji isti broj bodova u kategoriji za prvo, drugo i treće mjesto, kod proglašenja pobjednika uzimat će se u obzir vrijeme u kojem su članovi timova predali završeni test“. 
 
Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.
 
Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.
 
Tablica konačnih rezultata