Dragica Zgrebec održala sastanak s izaslanstvom Senata Češke Republike

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Dragica Zgrebec te članovi Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije i Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu održali su sastanak s izaslanstvom Stalne komisije za razvoj sela Senata Češke Republike. Na sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uvodno se obratio gostima te istaknuo da podržava parlamentarnu suradnju srodnih odbora koja doprinosi i zajedničkom djelovanju u okviru Europske unije. - Regionalna i prekogranična suradnja vrlo su aktualne, posebice ako imamo u vidu probleme vezane uz gospodarski rast, dodao je predsjednik Sabora Josip Leko. 

Predsjednica Stalne komisije za razvoj sela Senata Republike Češke Dagmar Zvěřinová pokazala je poseban interes za probleme s kojima se susreće Hrvatska u kontekstu razvoja lokalne samouprave. Dagmar Zvěřinová je istaknula da je češka delegacija prethodnih dana posjetila nekoliko hrvatskih gradova i općina, posebice u pograničnom području kako bi razmijenili iskustva o modelima prekogranične suradnje, a posebno u okviru korištenja fondova Europske unije. Razgovaralo se i o institutu „euroregija“ koje u Češkoj postoje na svim prekograničnim područjima. 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Dragica Zgrebec izvijestila je kolege iz Češke o modelima regionalnog razvoja u Hrvatskoj. Zgrebec je istaknula da postoji velika razlika u razvoju pojedinih hrvatskih regija, a predstavila je i zakonski okvir kojim se uređuju područja posebne državne skrbi, brdsko-planinski predjeli te otoci kako bi se ujednačio regionalni razvoj pojedinih područja. - Kako bi se povećao gospodarski rast, u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira 2014. - 2020. Hrvatska je usmjerena na poticanje konkurentnosti, zapošljavanje mladih te na određene velike infrastrukturne projekte poput razvoja željeznica, dodala je Zgrebec. 

Sugovornici su razmijenili iskustva iz područja turističkog razvoja ruralnih sredina dviju zemalja. Suglasni su da je turizam vrlo važna gospodarska grana koju treba više promovirati, osobito kontinentalni te cjelogodišnji turizam.

Češko izaslanstvo pokazalo je interes i za iskustva Hrvatske u izgradnji autocesta te prateće infrastrukture. - Oduševljeni smo koliko je Hrvatska uspjela napraviti u kratkom vremenskom roku na izgradnji vrlo kvalitetnih autocesta, dok je Češka imala i još uvijek ima značajne probleme s privatnim vlasnicima zemljišta predviđenog za izgradnju autocesta, istaknula je Zvěřinová.

U nastavku je bilo riječi i o položaju i statusu češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. 
 

Autor: Služba za medije