Davor Ivo Stier i Stephen Nikola Bartulica susreli se s predstavnicima Tajništva OECD-a za globalne odnose

Pariz - Na marginama međuparlamentarnog sastanka Globalne parlamentarne mreže OECD-a i Radne skupine za umjetnu inteligenciju, članovi Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier i Stephen Nikola Bartulica susreli su se sa zamjenikom direktora Tajništva OECD-a za globalne odnose Karimom Dahouom i zamjenicom direktorice za pravne poslove Gitom Kotari. S predstavnicima Tajništva OECD-a razgovaralo se je o članstvu Hrvatske u toj organizaciji, aktualnoj gospodarskoj situaciji u Europskoj uniji, te globalnim gospodarskim pitanjima. 

Stier je izvijestio o koracima koje poduzima Hrvatski sabor koji će imati važnu ulogu u hrvatskom pristupnom procesu OECD-u kroz uspostavu koordinacijskog mehanizma za praćenje procesa prilagodbe zakonodavstva, a koje je potrebno provesti do završetka pristupnog procesa OECD-u. Također je istaknuo kako u hrvatskoj političkoj areni i Hrvatskome saboru postoji jasan konsenzus oko članstva Hrvatske u OECD-u, a informirao je i o svim aktivnostima Hrvatskoga sabora i njegovih pojedinih odbora, prvenstveno članica i članova Odbora za vanjsku politiku, Odbora za međuparlamentarnu suradnju te Odbora za gospodarstvo od pristupanja Globalnoj parlamentarnoj mreži OECD-a.

Zamjenik voditeljla Tajništva OECD-a za globalne odnose Dahou rekao je kako je Hrvatska od predavanja pisma namjere 2017. i prihvaćanja kandidature pokazala napredak u mnogim područjima, te naglasio važanost daljnjeg otvorenog dijaloga i razmjene informacija, preporuka i najboljih praksi tijekom procesa pristupanja OECD-u.
Glede uloge Hrvatskoga sabora i saborskih zastupnika u pristupnom procesu, posebno je naglašena važnost komunikacije sa svim dionicima o procesu, a koji će u izmjenama zakonodavnih okvira imati ključnu ulogu.

Dahou je posebno istaknuto da je pristupni proces OECD-u prilika Hrvatskoj da usvoji najbolje prakse i standarde OECD-a na dobrobit hrvatskih građana i društva u cjelini.
Najavljeno je i održavanje redovnog sastanka Globalne parlamentarne mreže OECD u proljeće iduće godine u Parizu, a koji će poseban naglasak staviti na države kandidatkinje za pristupanje OECD-u. 

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) djeluje, između ostalog, i kroz svoju Globalnu parlamentarnu mrežu uspostavljenu 2011. s ciljem poticanja sadržajnog dijaloga s predstavnicima zakonodavnih vlasti te radi brže implementacije preporuka i praksi OECD-a u nacionalna zakonodavstva. Od zaprimanja pozivnice u studenom 2020. Hrvatski sabor i njegov Odbor za vanjsku politiku dio su Globalne parlamentarne mreže OECD-a, a zastupnici Odbora za vanjsku politiku Sabora sudjeluju u njezinim aktivnostima.