Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Saudijska Arabija održali sastanak s veleposlanikom Saudijske Arabije Alahmadijem

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republika Hrvatska- Kraljevina Saudijska Arabija Boris Lalovac, član Skupine i predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić te  član Skupine zastupnik Darijo Zurovec sastali su se u četvrtak s veleposlanikom Kraljevine Saudijske Arabije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Sarajevu Osamahom Dakhel R. Alahmadijem. Na sastanku je sudjelovao i  zamjenik zagrebačkog muftije Mevludi Arslani.  

Saudijski veleposlanik ovom je prigodom prenio čestitke svoje vlade u povodu hrvatskog ulaska u europodručje i Schengenski prostor, što će, kako je istaknuo, Općem sporazumu o suradnji između Hrvatske i Saudijske Arabije koji se uskoro treba potpisati, dati dodanu vrijednost, posebno na gospodarskom i investicijskom planu te otvoriti neke nove perspektive. Kao važan most suradnje između dviju država istaknuta je Islamska zajednica u Hrvatskoj  koja svojim položajem u RH predstavlja ogledni primjer uspješne institucionalizacije djelovanja islamske zajednice i na razini Europske unije. 

Boris Lalovac je podsjetio na vrlo uspješan posjet saborske međuparlamentarne skupine prijateljstva Saudijskoj Arabiji 2018., nakon kojeg su uspostavljeni neposredni kontakti gospodarskih komora i poslovnih zajednica dviju država, Ujedno je izdvojio sektore turizma i energetike, te područje investicija, kao ona područja kojima bi u budućnosti trebalo posvetiti odgovarajuću pažnju.

Saudijski veleposlanik Alahmadi u kratkim je crtama hrvatskoj strani predstavio glavne ciljeve i stanje implementacije višegodišnje nacionalne strategije svoje države „ Vision 2030“, a čija je temeljna nit vodilja mijenjanje strukture prihoda državnog proračuna, odnosno otklon od dominantne uloge koju u proračunu ima eksploatacija nafte. Cilj strategije je razvitak tehnološki propulzivnih industrijskih grana te što veći oslonac na znanost i tehnologiju u kreiranju održivog gospodarskog rasta i razvoja, briga o zaštiti i očuvanju okoliša te unaprjeđenje razine kvalitete života.

Istaknuvši važnost intenziviranja postojeće suradnje na državnoj institucionalnoj razini, kao i povezivanja poslovnih zajednica radi pospješivanja investicijskih ciklusa i gospodarske suradnje i razmjene, obje su se strane također usuglasile kako bi uzajamno otvaranje diplomatskih predstavništava u glavnim gradovima predstavljalo važnu pozitivnu prekretnicu u odnosima dviju država.