Članica saborskoga Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Katica Glamuzina sudjelovala na Parlamentarnom forumu u okviru Međunarodne konferencije o planiranju obitelji

Pattaya - Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Katica Glamuzina sudjelovala je, kao predstavnica PAM-a i Parlamentarnog foruma žena PAM-a, na Parlamentarnom forumu u okviru Međunarodne konferencije o planiranju obitelji (ICFP) koja se na Tajlandu održava od 14. do 17. studenoga. 

Tema ovogodišnje Međunarodne konferencije naglašava ključnu ulogu koju planiranje obitelji ima u postizanju univerzalnog zdravstvenog osiguranja, a okupila je parlamentarce iz cijeloga svijeta koji su  u okviru Foruma raspravljali i razmijenili primjere najboljih praksi i strateških prioriteta u razvoju politika za osiguranje održivog pristupa sigurnom i dobrovoljnom planiranju obitelji. Također, ovaj događaj, kako je rečeno, predstavlja i jedinstvenu priliku da se potaknu akcije i mobilizira politička volja koja je potrebna da se osigura pravičan pristup zdravlju i pravima kada je u pitanju planiranje obitelji.

Članica Izaslanstva Katica Glamuzina je u obraćanju naglasila kako je pristup sigurnom i dobrovoljnom planiranju obitelji temeljno pravo i važan korak prema rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena. Napomenula je da, prema podacima Ujedinjenih naroda, otprilike 217 milijuna žena diljem svijeta nema pristup sigurnim i učinkovitim metodama planiranja obitelji, najčešće zbog nedostatka informacija i nemogućnosti pristupa pravnim uslugama, kao i zbog nedostatka podrške njihovih obitelji ili zajednice. 

Kao predstavnica Parlamentarne skupštine Mediterana Glamuzina je istaknula kako se ta regija suočava s brojnim krizama uključujući klimatske promjene i migracije, ponajviše zbog ponovnog izbijanja sukoba u regiji Sahel, na Bliskom istoku te ruske agresije na Ukrajinu. Nadalje, naglasila je kako je pristup planiranju obitelji u regiji PAM-a vrlo različit, što se osobito uočava između sjevernih i južnih zemalja te, prema njezinim riječima, nerazmjerno utječe na izbjeglice i geografski, bračno ili društveno izolirane žene.

–Također, nedostatak odgovarajuće parlamentarne zastupljenosti žena onemogućuje rješavanje takvih pitanja u nacionalnim parlamentima, napomenula je Glamuzina te dodala kako su u regiji PAM-a samo 25,86 posto parlamentaraca čine žene. Naglasila je kako se, u vrijeme kada čovječanstvo premašuje 8 milijardi ljudi, mora snažnije djelovati na postizanju ravnopravnosti među zemljama u smislu jednakog političkog i medicinskog tretmana žena na globalnoj razini. 

U nastavku obraćanja zastupnica Glamuzina je naglasila predanost PAM-a koji, posebno putem novoosnovanog Foruma žena, promiče jačanje prisutnosti žena u parlamentima i potiče regionalne parlamentarne suradnje kako bi se iskoristila stečena iskustva i razmijenila učinkovita dobra praksa u euromediteranskoj i zaljevskoj regiji. –PAM ostaje predan promicanju sigurnog i jednakog pristupa planiranju obitelji za sve ljude u regiji te promicanju jednakosti i okončanju straha, diskriminacije i nasilja, rekla je Glamuzina. Osvrnuvši se na postojeća rješenja i prijedloge, posebice onih koje dolaze od Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), napomenula je kako njihova implementacija na žalost kasni. Navela je kako to uključuje potporu za financiranje proizvoda i usluga koje nude nadležna tijela za planiranje obitelji na lokalnoj i nacionalnoj razini, potporu za uspostavu mobilnih servisa kojima je omogućen dolazak do različitih zajednica kao i obuku osoblja. 

Isto tako istaknula je i važnost korištenja medija i digitalnih tehnologija kako bi se doprlo do mladih te potaknulo i podržalo njihovo zdravo ponašanje povezano sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, budući da su mladi, kako je rekla,  jedan od glavnih pokretača promjena. –Razmjena dobrih praksi treba dovesti do učinkovitih međunarodnih politika i preporuka, uključujući one zemlje koje su najviše pogođene ovim problemima, kako bi se pronašla konkretna i učinkovita rješenja, zaključila je Glamuzina.