Bel: Hrvatska i Francuska prijateljske zemlje s bliskim vezama

Pariz - Predsjednik francuskog Senata Jean-Pierre Bel rekao je u srijedu da je jučerašnje izglasavanje hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji u francuskom Senatu znak velikog prijateljstva te pokazuje kako Hrvatska i Francuska imaju vrlo bliske veze.

"Jučer i danas važni su dani, jučer je Senat bio jednoglasan za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, danas sam se sastao s predsjednikom Hrvatskog sabora. To su znakovi velikog prijateljstva i bliskih veza između naših zemalja, ali i vrijednosti koje zajednički branimo te koje će Hrvatska pomoći još bolje braniti svojim ulaskom u EU.", rekao je Bel hrvatskim novinarima nakon sastanka s predsjednikom Sabora Josipom Lekom u sjedištu Senata u Luksemburškoj palači u Parizu. Francuski Senat u utorak je jednoglasno potvrdio hrvatski pristupni ugovor, a Nacionalna skupština, donji dom parlamenta, raspravu i izglasavanje ugovora održat će u četvrtak. Tome će događaju biti nazočan i Leko koji će se potom sastati i s predsjednikom parlamenta Claudeom Bartoloneom.

Leko je ocijenio važnom porukom činjenicu da je francuski Senat na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučio pristupiti ratifikaciji hrvatskog ugovora. "Francuska, zemlja koja je prijateljska i u kojoj je začeta ideja jedinstvene Europe s najvećim je prijateljstvom pristupila ratifikaciji ugovora između Hrvatske i EU-a... "Tajming" potpisivanja ugovora u Francuskoj važan je sa stajališta rasprava u EU, ali i za Hrvatsku", rekao je Leko, dodajući da je zahvalio Francuskoj na potpori koju je Hrvatska imala za vrijeme procesa pristupanja, ali i sada tijekom ratifikacije. Leko smatra da izborom sadašnjeg trenutka za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora Francuska šalje pozitivnu ocjenu hrvatske politike prema EU-u te također  poruku o tome da odnos Hrvatske prema susjedima u regiji smatra odgovornim.

Francuska će sutrašnjom ratifikacijom postati 21. zemlja EU-a koja će potvrditi hrvatski pristupni ugovor, a bit će to ujedno i posljednji put da francuski parlament o ulasku neke zemlje u EU odluku donosi običnom većinom jer je izmjenom ustava iz 2008. predviđeno da će se o budućim proširenjima EU-a odlučivati ili na referendumu ili u parlamentu kvalificiranom većinom. Nakon Francuske hrvatski ugovor trebaju još ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija. (Hina)

Autor: Hina