Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Predsjednici odbora za europske poslove država članica Europske unije, uz predstavnike Europskog parlamenta te ostale uzvanike, okupit će se 19. i 20. siječnja na prvom sastanku koji će se održati u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Sastanak predsjednika odbora predstavlja pripremu za plenarni sastanak COSAC-a, koji će se održati od 24. do 26. svibnja 2020. u Zagrebu.

Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC) omogućuje redovitu razmjenu mišljenja između odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta na odabrane teme. 

Sudionicima će se uvodno obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević.

Glavne teme rasprava tijekom sastanka u Zagrebu vezane su uz prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem, koje će predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković, te uz ulogu nacionalnih parlamenata i COSAC-a u procesu donošenja odluka na razini Europske unije u novom sazivu europskih institucija, o čemu će sudionici sastanka raspravljati s potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom i prvom potpredsjednicom Europskog parlamenta Mairead McGuinness, zaduženom za odnose s nacionalnim parlamentima. 

Sastanak će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i otvoren je za javnost putem video prijenosa koji će biti dostupan na web stranici parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja Vijećem www.parleu2020.sabor.hr.   

Program sastanka te ostale dokumente i informacije o sastanku pogledajte na: 
https://www.parleu2020.sabor.hr/hr/dogadanja/sastanak-predsjednika-odbora-za-poslove-unije-cosac.