Zdravko Tomac primio u nastupni posjet veleposlanika Poljske Kazimierza Kopyra

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Kazimierza Kopyra.

Sugovornici su suglasni da je odnos dviju država na političkoj razini primjer dobre suradnje, no da je ne prati i tako uspješna gospodarska suradnja. Gost je naglasio da je Poljska osobito zainteresirana za ulaganja u industriju i turizam, ali da se dosad, zbog slabe informiranosti, nije uspijevala uključiti u javne natječaje. Bilo bi, rekao je, korisno izraditi plan investicija kako bi zainteresirani ulagači mogli pravodobno započeti pripreme za sudjelovanje u natječajima. Zahvalivši na korisnoj sugestiji Tomac je objasnio da je riječ o nedostacima u organizaciji, a ne o namjeri da se nekoga od zainteresiranih ulagača isključi ili preferira. Konstatirano je da je dovršetak brzih cesta i povezivanje austrijske i mađarske granice s Jadranskim morem dodatni je razlog za zainteresiranost Poljske za ulaganje u turizam. 

Gosta je interesirala i situacija u regiji, pripreme Hrvatske za ulazak u Europsku uniju – pri čemu je obećao čvrstu podršku Poljske - vrijeme održavanja izbora i viđenje njihova ishoda i eventualni utjecaj na političku orijentaciju Hrvatske. 

Tomac drži da je stabilnost u regiji jedna od bitnih pretpostavki za razvitak Hrvatske, njezinu sigurnost i ocjenu njezina ispunjavanja uvjeta za ulazak u Europsku uniju. Ispunjavanje uvjeta za ulazak u Europsku uniju u prvom slijedećem proširenju, glavni je politički cilj Hrvatske. Zbog toga se zalažemo, i od prijatelja u tom pogledu očekujemo podršku, za načelo pojedinačnog ocjenjivanja svake zemlje u ispunjavanju uvjeta i njezino primanje u Europsku uniju. 

Što se tiče izbora, oni će svakako biti održani u ustavnom roku, a važno je da to bude prije odlučivanja o službenoj kandidaturi Hrvatske za Europsku uniju, kako bi bila poznata orijentacija nove Vlade, kazao je Tomac. 

Autor: Služba za odnose s javnošću