U Hrvatskom saboru obilježen Svjetski dan Roma

Zagreb - Svjetski dan Roma danas je svečano obilježen u Hrvatskom saboru. Na svečanosti pod saborskim pokroviteljstvom, uz brojne članove Vijeća romske nacionalne manjine i romskih udruga, bili su i predsjednik Sabora Boris Šprem, predsjednik Vlade Zoran Milanović te brojni ministri.

Čestitavši Romima njihov dan, Milanović je poručio kako im ne želi govoriti kao pokrovitelj ni o tome koliko novca država daje manjinama, već želi naglasiti važnost samopoštovanja koje se stječe radom i uspjehom. "Bitno je da romska zajednica, stalno na rubu društva i stalno među gubitnicima, konačno postane dobitnička zajednica, čija se djeca kvalitetno školuju i preskaču prag siromaštva", naglasio je Milanović. Dodao je kako je država tu da pomogne, ali ne i da patronizira i dijeli lekcije. Istaknuo je pritom primjer saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija koji je visokoškolsko obrazovanje i vrhunsku sportsku karijeru postigao isključivo radom te primjere iz prve generacije mladih Roma koji su danas završili fakultete i pokazuju različitost. "Želimo više uspjeha, gladni smo uspjeha, a to treba vrijediti i za romsku zajednicu", rekao je predsjednik Vlade Milanović i dodao da onaj tko svoju budućnost vidi samo u pomoći kohezijskih fondova i poticaja - tako uspjeti neće.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izvijestio je kako Hrvatska od svibnja ove godine predsjeda "Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015.". Izrazio je nadu da će se tijekom jednogodišnjeg razdoblja poboljšati socijalno-ekonomski status i društveno uključivanje Roma, iako su, kazao je, zbog siromaštva, slabe obrazovanosti i specifičnog načina života predrasude o njima duboko ukorijenjene. Zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi podsjetio je da se Svjetski dan Roma obilježava u znak sjećanja na 8. travnja 1971. kada je u Londonu održan 1. kongres Roma. Tada je prihvaćena zastava i himna svih Roma čime su pokazali da su spremni djelovati za svoja prava unutar političke sfere. "Obveza nam je nastaviti tim putem. Politička participacija Roma sve je jača, a romske su organizacije sve snažnije", rekao je Kajtazi ističući kako očekuje daljnju pozitivnu suradnju s Vladom. Pohvalio je i činjenicu što će na Zagrebačkom sveučilištu biti uveden romski jezik kao izborni predmet. Skupu se obratio i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer riječima o tome kako će se za kulturnu autonomiju ove godine raspodijeliti 1,2 milijuna kuna.

Svečanost je romskom himnom "Đelem, đelem" i drugim pjesmama uveličao mladi romski trio iz Austrije uz poruku moderatora kako je u tradiciji Roma da svaku bol razbijaju muzikom. (Hina)

Autor: Hina