Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet američkog veleposlanika Kennetha Herberta Mertena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kennetha Herberta Mertena. Odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država izvrsni su i partnerski, suglasna je ocjena dvojice dužnosnika.

Sjedinjene Američke Države puno su pridonijele tome da hrvatski građani žive u samostalnoj državi i u slobodi, kazao je uvodno predsjednik Sabora. Istaknuo je suradnju dviju država u okviru NATO-a, koji „nije samo važna vojna nego i politička organizacija koja podržava demokratske standarde“, što je važno i za članstvo u Europskoj uniji. Ocijenio je da članstvo u NATO-u i predstojeći ulazak u Europsku uniju Hrvatskoj omogućuju sudjelovanje u donošenju odluka na međunarodnoj razini.

Američki veleposlanik Merten zahvalio je Hrvatskoj na njezinu doprinosu u Afganistanu te izrazio zadovoljstvo time što će Hrvatska sljedeće godine naljeto ući u Europsku uniju. „Hrvatskoj će se time otvoriti mnoge prilike, ne samo na ekonomskom planu, nego će ona imati i veću ulogu na svjetskoj političkoj sceni“, smatra američki veleposlanik. Pohvalio je suradnju Hrvatske sa zemljama u regiji i njezinu spremnost da im prenosi vlastita iskustva iz procesa pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.

U osvrtu na gospodarske odnose Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, američki veleposlanik se s predsjednikom Sabora suglasio da ima prostora za poboljšanje gospodarskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene te je izrazio spremnost da sa svoje strane ohrabri potencijalne američke ulagače da dođu u Hrvatsku.

Autor: Ured predsjednika Sabora