Predsjednik Sabora Jandroković otvorio 11. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je 11. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. 

Iskazavši dobrodošlicu u Hrvatski sabor učenicima i njihovim učiteljima, mentorima i profesorima, predsjednik Jandroković istaknuo je kako sudjelovanjem u ovom projektu hrvatski srednjoškolci potvrđuju interes mladih za politiku. Aktivnijim sudjelovanjem u politici mladi najbolje potvrđuju kako prepoznaju da ih se političke odluke itekako tiču, istaknuo je. 

Osvrnuvši se na izabranu temu današnje simulirane sjednice Sabora, raspravu o Zakonu o sustavu civilne zaštite, predsjednik Sabora ustvrdio je kako se radi o izrazito aktualnom sadržaju, obzirom na prirodne katastrofe i elementarne nepogode koje postaju globalna svakodnevica. Sudionike je pozvao da se u raspravi uvijek vode mišlju da zakon mora biti takav da hrvatskim građanima donese najveću moguću dobrobit. Pozvao ih je na konstruktivan pristup, uz uvažavanje političkih suparnika te na korektno nadmetanje argumentima. Istaknuo je kako je to put kojim se jača politička kultura i pluralizam, iako svjedočimo kako se u današnjim parlamentarnim raspravama diljem svijeta to nerijetko zaboravlja.

Na 11. simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora sudjeluje 151 učenik i učenica kao zastupnici te učenica-tajnica sjednice i učenica-zamjenica tajnice. Riječ je o cjelogodišnjem projektu učenika i njihovih profesora-mentora iz ukupno 49 srednjih škola diljem Hrvatske. Na simuliranoj sjednici predsjednik Jandroković također je dodijelio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. 

Hrvatski sabor ovime nastavlja dugogodišnju suradnju s obrazovnim institucijama u cilju razvoja političke kulture i unapređenja razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske.