Predsjednik Sabora Boris Šprem u Skoplju podržao ulazak Makedonije u NATO i EU

Skoplje - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem rekao je u Skoplju da Hrvatska snažno podupire Makedoniju u njezinu približavanju Europskoj uniji i NATO-u. Predsjednik Šprem s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Makedoniji na poziv predsjednika makedonskog Sobranja Trajka Veljanoskog.

„Republika Hrvatska snažno podupire Makedoniju da što prije pristupi EU i NATO-u. Hrvatska ima posebnu odgovornost snažiti europske vrijednosti na cijelom području“, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora nakon sastanka s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanoskim. Istaknuo je kako je jedan od načina ostvarenja odgovornosti Hrvatske i današnji posjet Makedoniji kao i međuparlamentarna suradnja.

Veljanoski je izrazio zadovoljstvo time što je ovaj susret upriličen uoči 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Makedonije te naglasio kako u Hrvatskoj Makedonija ima prijatelja na putu u EU. Obojica su predsjednika istaknula potrebu osnaživanja suradnje na gospodarskom području. Razgovaralo se o hrvatskoj manjini u Makedoniji i Makedoncima u Hrvatskoj, a predsjednici parlamenata izrazili su zadovoljstvo položajem manjina u dvjema prijateljskim državama. „Hrvatska i Makedonija nemaju otvorenih pitanja što stvara uvjete za svestranu suradnju“, istaknuli su predsjednici parlamenata u izjavama nakon današnjeg sastanka.

Predsjednik Hrvatskoga sabora u srijedu će u popodnevnim satima u Skoplju razgovarati s premijerom Nikolom Gruevskim, predsjednikom Makedonije Gjorgijem Ivanovom te s predsjednikom Parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim. U četvrtak će predsjednik Sabora Šprem s izaslanstvom otputovati u Ohrid gdje će se sastati s potpredsjednicom Sobranja Republike Makedonije Svetlanom Jakimovskom i Fijatom Canoskim. (Hina)

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina