Predsjednik Sabora Boris Šprem sudjelovao u proslavi 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem sudjelovao je na prigodnoj svečanosti na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića povodom 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske s koje su najviši državni dužnosnici uputili poziv hrvatskim građanima da 22. siječnja izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. 

Predsjednik Sabora Boris Šprem prisjetio se da je prije 20 godina, kao i danas, dijelio oduševljenje koje je vladalo trgovima, ulicama i kafićima, ali najviše na svim linijama naše bojišnice. "Naši branitelji su bili najzadovoljniji, a mi zajedno s njima jer je to značilo da prestaje rat, da ćemo vratiti sve preostale teritorije u sastav slobodne zemlje, da će se ljudi vratiti u svoje domove i da ćemo graditi novu budućnost, budućnost koju se više nije dalo zaustaviti", kazao je Šprem. Dodao je da su neki htjeli zaustaviti tu budućnost, ali nisu uspjeli i da se ta budućnost nastavlja i dalje. Ustvrdio je da se svim građanima bolju budućnost može u znatnijoj mjeri postići u EU te je pozvao građane da na referendumu glasuju "za".

Predsjednik Republike Ivo Josipović podsjetio je da su Hrvatsku prije 20 godina, koja je bila izložena brutalnoj agresiji, među brojnim zemljama priznali i partneri iz tadašnje Europske zajednice i sve nas je taj događaj ispunio ponosom. Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu, istaknuo je Josipović. "Hrvatska je danas bolja zemlja - zemlja demokracije u kojoj je moguće iznositi različita mišljenja, pa tako za i protiv ulaska u Europsku uniju", naglasio je Josipović i pozvao građane da iduće nedjelje, 22. siječnja, izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske EU. Poručio je da se iduće nedjelje ne odlučuje samo je li nam dobro, nego želimo li u budućnosti bolju Hrvatsku i sigurniju budućnost za našu djecu.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović također je pozvao građane da na referendumu glasuju za ulazak Hrvatske u EU jer je to dobro za Hrvatsku, dodavši da je to, kao je rekao, milenijsko pitanje. "Ulaskom u EU možemo pokazati da smo kvalitetni, da smo klasa i da zaslužujemo više i bolje, no za to ćemo se morati izboriti". Milanović je, također, zahvalio svima koji su pridonijeli da Hrvatska dođe pred vrata EU.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da su nam prije dvadeset godina počeli priznavati i drugi ono što smo znali u svojim srcima - da jesmo građanke i građani svoje zemlje, svojeg kontinenta i cijelog svijeta i da nikad nećemo postići ništa značajnije od toga da budemo građani. "Građani smo zemlje koja se rađala teško, koja je prošla kroz mnoga iskušenja, koja je pred 20 godina isto ovako jedne hladne zime prepoznata kao zemlja koja će uspjeti", kazala je Pusić. "Puno je trebalo truda da se izgrade institucije i državna neovisnost, treba nam još jedan korak, da stabiliziramo svoju zemlju, građanske vrijednosti i svoju budućnost na dugi rok", kazala je Pusić pozvavši građane da ne propuste tu šansu.

Danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Bo Eric Weber istaknuo je da je 2012. godina izuzetno važna za dvije zemlje jer Danska predsjeda Europskom unijom, a Hrvatska o pristupanju Uniji odlučuje na referendumu. Vjerujemo u pozitivan ishod referenduma, rekao je Weber i dodao da 27 zemalja Europske unije očekuju da Hrvatska postane punopravnom članicom EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina