Predsjednik Sabora Boris Šprem sastao se s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku talijanskog Zastupničkog doma

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem sastao se u Hrvatskom saboru s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma talijanskog parlamenta koje je predvodio predsjednik Odbora Stefano Stefani.

Izrazivši dobrodošlicu članovima Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, predsjednik Sabora zahvalio je na brzoj ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora s Europskom unijom u obama domovima talijanskog parlamenta. Šprem je pritom istaknuo kako je to bio završni korak kontinuirane i snažne podrške koju je Italija pružala Hrvatskoj u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. Šprem i Stefani ocijenili su kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Italije na najvišoj političkoj razini te da ih je potrebno nastaviti razvijati u okviru zajedničkog članstva u Europskoj uniji, čemu parlamentarci mogu značajno doprinijeti.

Šprem je izvijestio talijansko izaslanstvo kako je Hrvatski sabor odabrao dvanaest zastupnika koji će sudjelovati u radu Europskog parlamenta kao aktivni promatrači do punopravnog članstva u Europskoj uniji. "Raduje me i vijest da je talijanska vlada Sporazum o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Italije poslala u proceduru u parlament", rekao je Šprem, izrazivši nadu da će se sporazum ratificirati po žurnom postupku.

U pogledu gospodarske suradnje, pozitivnom je ocijenjena činjenica da je Italija glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatske (RH ostvaruje oko 20 posto svog izvoza u Italiju), pri čemu je Šprem izrazio zainteresiranost Hrvatske za veća talijanska ulaganja, posebice u proizvodni i energetski sektor.

Autor: Ured predsjednika Sabora