Predsjednik Sabora Boris Šprem primio zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžiju u sklopu njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine te nastavku reformi u toj zemlji. „Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža, te želi i dalje pružati, podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu“, kazao je predsjednik Šprem. Ukazao je na važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je naglasio i interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju europskim vrijednostima. „U tom smislu predlažem osnivanje Centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Europskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija“, rekao je. Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao jačanje parlamentarne suradnje „imajući u vidu značaj najviših zakonodavnih i predstavničkih tijela u razvoju demokratskih procesa u društvu“.

„Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ostvarili sve uvjete za članstvo u Europskoj uniji“, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u razgovoru s predsjednikom Sabora i dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima. „Zato godinu pred nama trebamo dobro iskoristiti. Imamo puno otvorenih pitanja koja su dugo na agendi. Vrijeme je da se okrenemo suradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju“, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH. „Svjestan sam težine problema, ali optimist sam“, zaključio je izrazivši uvjerenje kako na obje strane postoji volja za rješavanjem otvorenih pitanja.

Autor: Ured predsjednika Sabora