Predsjednik Sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet nizozemsku veleposlanicu Stellu Ronner-Grubačić

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stellu Ronner-Grubačić. U razgovoru dvoje dužnosnika istaknuta je važnost nastavka reformi, prije svega na području pravosuđa.

„Odnosi Hrvatske i Nizozemske vrlo su dobri i bez otvorenih pitanja, a očekujemo i intenziviranje dijaloga s ciljem još bolje suradnje“, kazao je predsjednik Sabora na početku razgovora s nizozemskom veleposlanicom. „Činjenica da je Hrvatska dobila potporu Nizozemske na putu prema Europskoj uniji od velikog je značaja“, istaknuo je predsjednik Šprem i ukazao na važnost nizozemske podrške i za ratifikaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju. Pozdravio je najavljeni dolazak Odbora za europske poslove Zastupničkog doma nizozemskog parlamenta početkom lipnja ove godine. „Borba s korupcijom donosi prve značajne rezultate u Hrvatskoj“, naglasio je predsjednik Boris Šprem uz napomenu da su sudski procesi još u tijeku, zbog čega još nisu donesene presude u najvećim postupcima.

Nizozemska veleposlanica Ronner-Grubačić čestitala je na uspješnoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju u Hrvatskom saboru. „Nizozemska je uvijek bila stroga u pogledu ispunjavanja pretpristupnih kriterija, ali smo to istodobno nastojali uravnotežiti s podrškom kako bi se reforme provele do kraja“, istaknula je i najavila da će Nizozemska isti pristup zadržati i ubuduće. Kazala je i da je proces ratifikacije u Nizozemskoj već započeo uz pojašnjenje kako je ta procedura dugotrajna. Parlament će pozorno pratiti izvješće o pretpristupnom monitoringu u svibnju kao i ono koje će biti objavljeno najesen, najavila je veleposlanica Stella Ronner-Grubačić. Ukazala je i na važnost posjeta Odbora za europske poslove nizozemskog Zastupničkog doma Hrvatskoj jer „želimo da posjet bude informativan i koristan za obje strane“.

Autor: Ured predsjednika Sabora