Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predsjednika Vijeća ministara Republike Albanije Salija Berishu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas predsjednika Vijeća ministara Republike Albanije Salija Berishu u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Dvojica dužnosnika su razgovarali o ukupnim bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni kao prijateljski, te su posljednjih godina u stalnom usponu. Hrvatska i Albanija dijele zajedničke ciljeve usmjerene prema euroatlantskim integracijama, očuvanju mira i stabilnosti u regiji. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić je u vezi s time posebno istaknuo dobru parlamentarnu suradnju, koja je dala posebno dobre rezultate u pogledu ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u. Izrazio je zadovoljstvo time što bi Hrvatska i Albanija, na sljedećem sastanku NATO-a na vrhu, trebale postati punopravne članice Sjevernoatlantskog saveza, izrazivši ujedno i žaljenje da im se u tome neće moći pridružiti Makedonija.

Predsjednik albanskog Vijeća ministara Sali Berisha je rekao kako je Hrvatska prijateljska zemlja koja je Albaniji uvijek pružala podršku. Istaknuo je kako je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važna poruka za cijelu regiju, te je izrazio svoje zadovoljstvo ovim posjetom Hrvatskoj, ne samo u političkom smislu, nego i u pogledu gospodarske suradnje jer su dogovoreni brojni projekti na području energetike, prometnog povezivanja i građevinarstva. Zahvalio je na spremnosti Hrvatske da Albaniji prenese svoja iskustva i know-how, te je pozdravio interes hrvatskog gospodarstva za ulaganja u Albaniji, koja ima najnižu stopu poreza u Europi, u cilju privlačenja stranih ulaganja i poticanja gospodarskog rasta.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora