Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Državne dume Borisom Grizlovom

Moskva - "Hrvatska je jedan od najvažnijih partnera Rusije na jugoistoku Europe i Moskva smatra vrlo važnom odluku hrvatske vlade da se pridruži projektu plinovoda Južni tok", izjavio je predsjednik ruske Dume Boris Grizlov na sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

Grizlov je dodao da se u posljednje vrijeme suradnja između dviju zemalja intenzivno razvija. "Rad Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju svjedoči o intenzivnom razvoju suradnje", rekao je Grizlov, a kao važan događaj je izdvojio odluku hrvatske vlade o priključenju Južnom toku. "S velikim zadovoljstvom primili smo vijest o tome da se Hrvatska priključila Južnom toku", kazao je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji boravi u službenom posjetu Rusiji, rekao je na sastanku sa svojim domaćinom da su obje zemlje zainteresirane za unaprjeđenje suradnje na svim područjima. "Ovaj posjet održava se u vrijeme uspona u odnosima nakon dva posjeta premijerke Jadranke Kosor Rusiji ove godine", kazao je Bebić. "Ruska strana daje prilično istaknutu važnost Hrvatskoj u regiji jugoistočne Europe", istaknuo je u izjavi za novinare. Po njegovim riječima, dvije strane rade na novim projektima kao i na onima koji su možda već bili zaboravljeni ili su u drugom planu. Potvrđeno je da je Hrvatska u Južnom toku, a nove ekološke studije o mogućoj realizaciji projekta Družba Adria "zapravo će otvoriti nove mogućnosti".

Bebić i Grizlov smatraju da se parlamentarna suradnja također vrlo dobro razvija. Grizlov je rekao da skupina rusko-hrvatskog prijateljstva u Dumi "s velikim žarom radi na razvitku odnosa". Što se tiče kulturne suradnje, Grizlov je rekao da se ove godine održavaju Dani Rusije u Hrvatskoj, a iduće godine će biti Dani Hrvatske u Rusiji. "To je jako važno, mi imamo puno toga zajedničkog, veže nas tradicija", ocijenio je. Spomenuo je i turističku suradnju te iznio podatak da je Hrvatsku ove godine posjetilo 130 tisuća ruskih turista. "Trgovinska razmjena između dviju zemalja, koja je 2008. dosegnula gotovo dvije milijarde američkih dolara, zabilježila je značajan pad 2009. zbog svjetske gospodarske krize, ali se sada polako oporavlja", rekao je Grizlov.

Bebić je u ponedjeljak također razgovarao s predsjednikom Odbora ruske Dume za vanjsku politiku Konstantinom Kosačovom te s Andrejem Toršinom, zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije, gornjeg doma parlamenta. 

U službenom izaslanstvu Hrvatskoga sabora u posjetu Rusiji su i potpredsjednica Sabora Željka Antunović te predsjednik Odbora za gospodarstvo i voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska-Rusija Dragan Kovačević.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina