Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio Izvješće o napretku RH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena koji mu je predao Izvješće o napretku RH.

Predavši Izvješće, Vandoren je izrazio nadu da će ono biti posljednje koje će kao šef Delegacije Europske unije u RH predati hrvatskim vlastima te da će Hrvatska uspješno okončati svoje pristupne pregovore u željenom vremenskom okviru.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo pozitivno intoniranim Izvješćem koje među ostalim svjedoči o prepoznavanju uloženih napora Hrvatskog sabora u donošenju zakonodavnog okvira prilagođenog pravnoj stečevini Europske unije.

Hrvatski sabor ponosan je na zakonodavne aktivnosti u tekućem sazivu Sabora, tijekom kojeg je doneseno oko 260 zakona s ciljem prilagodbe europskom zakonodavstvu, istaknuo je Bebić. U pogledu 23. poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava – osjetan je napredak postavljanjem zakonodavnog okvira, kojeg je u praksi potrebno provoditi u ozračju nepristranosti i autonomije sudstva, zajednička je ocjena Bebića i Vandorena. 

Sažimajući ključne točke Izvješća, Vandoren je istaknuo kako je u Izvješću jasno zabilježen kontinuirani napredak Hrvatske te ukazao na potrebu da se u završnoj fazi pristupnih pregovora nastavi s ustrajnim provođenjem potrebnih mjera za ispunjavanje mjerila i uvjeta za ulazak u članstvo EU-a.

Hrvatska odlučnim korakom treba nastaviti provoditi potrebne reforme, osigurati napredak u gospodarskom okruženju te kao čimbenik političke stabilnosti imati vodeću ulogu u regiji, zaključio je Vandoren.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora