Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nagradio najbolje u internetskom kvizu o Saboru

Zagreb - Najbolje u internetskom kvizu "Koliko poznaješ Hrvatski sabor", učenike, mentore te ravnatelje osnovnih škola Ludbreg, Veliki Bukovec i Tužno, primio je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i uručio im nagrade – pohvalnice, monografije o Saboru i prijenosna računala.

-Hvala Saboru na trudu u organizaciji kviza, pomogao nam je razumjeti kako Sabor djeluje, rekla je učenica Elena Crnković iz Osnovne škole Ludbreg koja je bila najuspješnija na kvizu. Točno je odgovorila na 29 od 30 pitanja kviza, a riješila ih je u svega 16 od raspoloživih 30 minuta.

U kvizu, održanom 28. ožujka, sudjelovalo je 576 učenika šestih, sedmih i osmih razreda iz 96 škola. Odgovarali su na pitanja o povijesti Sabora i saborovanja te o suvremenom Saboru. Kviz je osmislila saborska Služba za građane.

Pohvalnicama i monografijama nagrađeni su učenici OŠ Ludbreg Elena Crnković, Matea Havaić i Luka Balažinec te njihova mentorica Marina Busija. Iz OŠ Bukovec nagrade su dobile Tamara Štefanec, Elena Kovaček i Lucija Halec te mentorica Ivančica Jež, a iz OŠ Tužno učenici Alan Borščak, Ana Rogina i Paula Kontek te mentorica Andrea Klen Barlović. Tri najbolje škole dobile su monografije i prijenosna računala.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo kvizom i pokazanim znanjem učenika. -Da bi demokracija mogla rasti i učvršćivati se, važno je da mladi ljudi uče vrijednosti demokratskih procesa, rekao je Leko i naglasio da u demokraciji svi građani imaju mjesto u odlučivanju i upravljanju.
- Vrlo je važno da škole daju značaj građanskom odgoju, da građani znaju da su u demokraciji odgovorni, odnosno suodgovorni za svoju poziciju, istaknuo je Leko. (HINA)
 

Autor: Hina